Esteu aquí

Conservació de la flora afectada per l'aeroport

Com ja vam informar en aquesta mateixa revista, el passat mes d'agost es va signar un contracte entre Aena (entitat estatal gestora de l'aeroport) i l'Ajuntament per al trasplantament, manteniment i multiplicació en viver de les espècies de flora vulnerables, afectades per l'ampliació de l'aeroport.

dimarts, 1 gener, 2002 - 01:00

A continuació s'exposa com s'està desenvolupant aquest projecte, que pretén conservar les espècies de plantes més valuoses que viuen als voltants de l'aeroport i que podrien desaparèixer amb les obres d'ampliació. L'estudi d'impacte ambiental del Pla Director de l'aeroport va identificar un seguit d'espècies vegetals de gran valor ecològic i, en molts casos, amb una distribució molt reduïda en el conjunt del delta del Llobregat, que estaven afectades pel projecte d'ampliació i que calia trasplantar i conservar.
L'objectiu del contracte entre Aena i l'Ajuntament era recol·lectar el màxim d'exemplars d'aquestes espècies, conservar-los durant dos anys en un viver i posteriorment replantar- los en espais naturals que, en un futur, no estiguin en perill de desaparició, com ara el Parc Litoral o la zona guanyada al mar al costat de la futura desembocadura del riu (platja de la Bunyola i voltants). L'Ajuntament del Prat té una llarga experiència en les tècniques de manteniment i reproducció de plantes autòctones, practicades des de fa anys al viver municipal, situat a la zona del Polígon Pratenc, per la qual cosa es va plantejar la col·laboració amb Aena en aquest projecte de conservació.
En total s'ha previst la recollecció de 33 espècies diferents de plantes, de les quals 10 són orquídies i la resta, plantes aquàtiques. Fins al moment s'han recollit 29 espècies de diverses àrees naturals que envolten l'aeroport. Els llocs on s'han recol·lectat aquestes plantes són les basses i maresmes del Real Club de Golf, els prats de l'interior de l'aeroport, la pineda i prats de la zona militar, la pineda de can Camins i els canals de can Sabadell (per- tanyents ja al terme municipal de Viladecans).
Les zones més riques en aquestes espècies valuoses són la pineda de can Camins, en el cas de les orquídies; i les basses del Real Club de Golf, en el cas de les plantes aquàtiques. Cal destacar la sorprenent riquesa en orquídies i plantes aquàtiques del prat annex a l'heliport del destacament militar, una zona afavorida per les segues periòdiques que s'hi duen a terme i pels subsegüents episodis d'inundació que s'hi produeixen. D'altra banda, les basses i els retalls de vegetació natural que resten al Club de Golf constitueixen un refugi per a diverses espècies de plantes aquàtiques d'interès que han desaparegut a altres aiguamolls del delta del Llobregat, a causa de diverses pertorbacions, com ara l'ocupació del sòl i la contaminació de l'aigua.
Viver municipal
Cal recordar que, de tota la superfície del delta, dels 98 quilòmetres quadrats que van des de Montjuïc al Garraf i des de Sant Boi al mar, només un 2% resta en el seu estat natural primigeni.
Les plantes recol·lectades es mantenen a les instal·lacions del viver municipal del Prat, on s'intenta reproduir les condicions ambientals de cada espècie (fa poc s'hi ha instal·lat un nou hivernacle que aconsegueix aquest objectiu), a més d'assajar tècniques de multiplicació, per tal d'augmentar el nombre d'exemplars i tenir un contingent suficient per dur a terme la seva replantació amb èxit en un futur proper. El projecte, té un pressupost de gairebé deu milions de pessetes, que van a càrrec d'Aena.
ENRIC DE ROA

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 19 abril, 2024 - 13:00

L’alumnat de 4t d’ESO fa un tastet dels cicles formatius de grau mitjà

Alumnat de nou instituts de secundària visita els instituts d’FP de la ciutat...

divendres, 19 abril, 2024 - 09:30

PRESENTACIÓ DELS PROJECTES DE LA INCUBADORA NIU

El passat dimarts 16 d’abril es van presentar els projectes que s’han desenvolupat aquest curs a Niu Incubadora Social al Centre Cívic Palmira Domènech. L’objectiu de...