Esteu aquí

Commemoració del Dia de les escriptores

Un col•loqui sobre escriptores que van obrir camí, des de Teresa de Jesús fins les del romanticisme

Imatge gràfica de la commemoració del Dia de les Escriptores, 2020

dimecres, 21 octubre, 2020 - 11:45

El passat dijous 15 d’octubre, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i tots els ajuntaments organitzadors del Premi Literari Delta de narrativa escrita per dones, entre els que es troba El Prat, van commemorar el dia de les escriptores.

L’activitat central va ser el col·loqui “La rebel·lió de les escriptores”,  a càrrec d’Anna Caballé Masforroll, escriptora, crítica literària, professora de la Universitat de Barcelona i darrer Premi Nacional d’Història. A l’acte també va participar Conxa Solans Roda, guanyadora de la 10a edició del Premi amb la novel·la “Res no es pot amagar”. Entre les dues es va produir un interessant diàleg sobre les escriptores i la situació actual de la cultura.

La presidenta del Consell Comarcal, Eva M. Martínez Morales, va presentar a les ponents destacant la importància de donar visibilitat a les escriptores i posar en valor la seva obra.

Anna Caballé en la seva intervenció va explicar breument la història de les dones a la literatura, destacant la seva importància, però també les dificultats que han tingut per ser reconegudes públicament. No es pot entendre la història de la literatura sense les dones, i a més a més, elles són grans consumidores d’art i cultura en totes les seves vessants. Es va explicar el motiu de commemorar-ho aquest dia, perquè segons el calendari  gregorià, Teresa de Jesús va morir el 15 d’octubre de 1582. Es va considerar que la persona que podia representar millor l’aportació femenina en la literatura era justament Teresa de Jesús, una dona de gran vocació literària, de molta empenta, d’acció i de pensament. Va fundar convents arreu d’Espanya. Avui en dia seria reconeguda com una gran emprenedora. La commemoració d’aquesta diada és una iniciativa de l’associació Clásicas y Modernas i la Federació de dones directives Fedepe, amb el suport institucional de la Biblioteca Nacional d’Espanya.

Caballé va voler dedicar també un record a les dones que en la primera meitat del segle XIX, durant el romanticisme prenen la decisió de donar a conèixer la seva creació literària. Saltar a la vida pública i aspirar a ser llegides i criticades pels seus col·legues masculins. Ho tenien molt difícil. La dona que volia accedir a la vida pública era mal vista i se les coneixia amb noms despectius com “marimacha”, “marisabidilla”, “sabionda”. Aquestes escriptores romàntiques van, sens dubte, obrir el camí.

Va acabar la seva intervenció amb un record a una d’aquestes dones romàntiques, Josepa Massanés i Dalmau (1811-1887), la inspiradora de Dolors Monserdà llegint un poema seu titolat La resolución.

Seguidament s’incorporà Conxa Solans Roda, i es va iniciar un col·loqui interessant i      enriquidor sobre la seva obra i la seva experiència i testimoni com a escriptora.

Una reflexió final del debat: vivim uns temps delicats per a tothom. El món no pot ser el que està sent. Ha de ser diferent. Tenim un espai polític, podem i hem de lluitar per un canvi, per protegir la cultura i hem de reivindicar la solidaritat entre les escriptores.

Properament es procedirà a distribuir el llibre guanyador “Res no es pot amagar”, entre la Biblioteca Antonio Martin i Cases d’en Puig.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 3 maig, 2024 - 13:15

Laika, laboratori de creació

Entorn d’aprenentatge col·laboratiu i espai de connexió

dijous, 2 maig, 2024 - 17:00

L'Elena Grueso enregistra el seu treball final de grau "Génesis"

Un acompanyament de La Capsa