Esteu aquí

Cerimònia d'unió de parelles homosexuals

TEMES: Persones,LGBTI

Les parelles homosexuals del Prat que s'inscriguin al registre municipal de parelles de fet podran celebrar una cerimònia semblant a la de les bodes civils que oficien l'alcalde o els regidors

dimecres, 1 maig, 2002 - 02:00

En alguns països europeus ja s'han equiparat legalment les unions de fet (homosexuals o no) a les de dret. A Holanda es va aprovar ja fa més d'un any el matrimoni entre persones del mateix sexe. Així es regula la situació socialment assumida de l'existència de parelles de fet i, especialment, les formades per persones del mateix sexe i que mereixen els mateixos drets que les heterosexuals, com ara l'adopció, els drets de successió, subsidis i pensions, la possibilitat de fer la declaració conjunta de la renda, etc.

A Espanya, moltes comunitats autònomes, entre elles la catalana, i nombrosos ajuntaments, com el del Prat, han previst la creació de registres de parelles de fet per reflectir una altra realitat familiar existent al marge del matrimoni. A Espanya, solament el matrimoni civil i entre persones de distint sexe dóna opció als drets que hem enumerat abans, raó per la qual moltes parelles de gais i lesbianes opten per inscriure's en aquests registres municipals com a prova de la seva unió i convivència.

Al Prat, el registre de parelles es va crear el mes de juliol de 2001, i des d'aleshores ha inscrit 352 parelles, de les quals quatre de formades per homosexuals. En aquest registre es pot inscriure gratuïtament qualsevol parella, i fins i tot es poden fer constar les circumstàncies rellevants que afecten la unió, i també les de caràcter personal i econòmic o patrimonial. Simplement cal acreditar documentalment una mútua convivència i relació, en general per mitjà del padró. A mesura que sorgeixin canvis destacables entre la parella (descendència, nou domicili, extinció de la unió), s'aniran reflectint en el registre, l'accés públic al qual restarà restringit a fi de garantir la intimitat.

Contra la discriminació

L'Ajuntament del Prat, com la resta d'ajuntaments, ha oficiat des de l'any 1995 cerimònies de boda. Per llei, en aquestes bodes solament es poden casar parelles heterosexuals. Davant aquesta situació, i amb la voluntat de lluitar contra tota mena de discriminació social i legal que pateixen les parelles homosexuals, l'Ajuntament ha impulsat l'assimilació màxima possible de la inscripció al registre municipal de parelles de fet a la celebració de la boda civil. Així, la normativa permet que les parelles homosexuals que s'inscriguin al registre de parelles de fet puguin celebrar una cerimònia pràcticament idèntica a la de les bodes civils, malgrat que no tingui el mateix efecte legal. Les parelles poden convidar els seus familiars i amics a una cerimònia que se celebra a la casa consistorial i que oficia l'alcalde o el tinent d'alcalde en què l'alcalde delegui. Es farà el mateix protocol que en les bodes legals, i solament canvia un punt del text. D'aquesta manera, si l'alcalde, en una boda oficial, declara als nuvis: «marit i muller», en el cas de parelles homosexuals els declararà: «inscrits al registre municipal de parelles de fet».

La normativa no tanca la porta al fet que les parelles heterosexuals que s'inscriguin al registre de parelles de fet també poden celebrar una cerimònia, encara que es considera que aquesta possibilitat ha de quedar bàsicament reservada a les parelles homosexuals.

E.P.

Compartir

Noticies relacionades

Sessió de presentació de l'aplicació de seguretat ciutadana amb la comunitat xinesa

dijous, 28 març, 2024 - 10:00

L’aplicació mòbil de seguretat ciutadana incorpora l’àrab i el xinès

Aquestes dues llegües es sumen al català, el castellà, l’anglès i el francès

divendres, 22 març, 2024 - 10:15

El proper dilluns, 25 de març, s’obren diverses convocatòries de subvencions per a les entitats de la ciutat

Es poden presentar aquelles entitats que desenvolupin la seva activitat al Prat