Esteu aquí

Carlo Petrini: “Una societat que no respecta la pagesia és una societat malalta”

Crític i contundent com sempre, el fundador del moviment internacional Slow Food va compartir les seves reflexions sobre alimentació, pagesia i economia en un acte al Prat

Carlo Petrini al Prat

dijous, 16 febrer, 2017 - 07:45

Sota el títol “Agricultura periurbana. L’oportunitat del Parc Agrari del Baix Llobregat”, el gastrònom, activista i escriptor italià Carlo Petrini va impartir el passat divendres 10 de febrer una xerrada en què denuncià el sistema alimentari global, que qualificà de "criminal”.  Organitzat per l’Ajuntament del Prat, l’Associació de Gastronomia i Turisme i Slow Food Barcelona, l'acte va aconseguir omplir l’auditori del Cèntric Espai Cultural.

“L’agricultura intensiva destrueix els petits productors i la biodiversitat”, va advertir Petrini, tot recordant que en els darrers 200 anys s’han perdut un 75 per cent de les espècies. Al llarg de la seva intervenció, va subratllar la importància de tenir tan a prop d’una gran ciutat com Barcelona una àrea d’abastiment agrícola com la del Baix Llobregat. Va reclamar un canvi de paradigma mitjançant la construcció d’una nova economia, en què el consumidor arribi al producte de proximitat directament a través del productor. A més, va reivindicar més reconeixement per al pagès, una figura que considera que hauria de ser molt més important a la nostra societat del que ara mateix ho és. En aquest sentit, va afirmar que “no respectar la pagesia és un símptoma d’una societat malalta.” Va valorar positivament, en canvi, iniciatives com la creació dels mercats que acosten consumidors i agricultors i va assenyalar que per assolir el canvi de paradigma “cal la unió de productors, ciutadans, xefs i restauradors”.

Protagonisme del Parc Agrari

Després de la ponència de Carlo Petrini, el Cèntric va acollir una taula rodona que va reunir diferents figures relacionades, més o menys directament, amb el Parc Agrari del Baix Llobregat. Hi van intervenir el pagès Xavier Oliva, el president del Parc Agrari, Raimon Roda, el regidor de Promoció de la Ciutat, Mobilitat i Transport de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Sergi Alegre, i el xef Slow Food Sergi de Meià. Agricultura, ciència, gastronomia i política van ser els diferents ingredients que es van unir en el debat, moderat per la presentadora Laura Quinto, que va finalitzar amb un tast gastronòmic de Carxofa Prat i Pota Blava.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 25 octubre, 2022 - 14:00

Arriba la segona Nit de Tapes al Mercat Municipal

Se celebrarà el pròxim dissabte 5 de novembre de 20.00 a 23.30
Quinto Tapa 2022

dimecres, 5 octubre, 2022 - 10:30

El QuintoTapa arriba a la seva 15a edició amb el Pota Blava com a protagonista

El Prat arrenca temporada gastronòmica. Després de l’èxit de l’edició 2021,...