Esteu aquí

Avenços socials i urbanístics dibuixen el nou Sant Cosme

L'execució de les primeres actuacions del programa europeu Equal, encaminades a la millora socioeconòmica del barri, s'afegeixen a les darreres intervencions urbanístiques i socials que estan transformant Sant Cosme.

divendres, 20 desembre, 2002 - 01:00

El programa Equal es finança amb fons econòmics procedents directament de la Unió Europea i pretén millorar la situació social i econòmica del barri tot tractant-la des de diversos àmbits i sectors. L'Equal ja està aplicant la primera de les seves actuacions, consistent en un fons per a l'ocupació i la integració sociolaboral i del qual s'estan beneficiant, des del passat 30 d'octubre, un total de 27 dones d' entre 16 i 29 anys. El projecte pretén millorar la capacitació professional de dones en atur i amb càrregues familiars (com per exemple, amb fills) i facilitar-los l'accés al mercat laboral.
Cada dona rep una atenció individualitzada que li proporcionarà orientació i formació per trobar feina, a més d'una beca consistent en 516 euros, per a un període variable (segons les potencialitats de cada participant), que no sobrepassarà els 10 mesos. Durant el desenvolupament del projecte (dos anys) està previst que hi passin entre 150 i 200 dones. En la selecció de les participants s'ha reproduït quantitativament la composició social de la població de Sant Cosme.
I mentre l'Equal se centra en la millora dels aspectes més socials i econòmics del barri, en allò que podríem anomenar "el fons", el futur de Sant Cosme també es juga en "la forma", és a dir, en la qualitat i dignitat dels edificis i espais públics. En aquest camp, el barri també fa passes endavant.

Una façana urbana digna
La façana del sector de Sant Cosme conegut com les 801, considerada per molts  com la  més lletja de la ciutat, , està immergida en ple procés de transformació. A finals de novembre es van lliurar les claus de 71 nous habitatges de la primera etapa de la setena fase del procés de remodelació del barri, impulsat per la Generalitat i l'Ajuntament. Els nous habitatges els ocupen veïns que vivien en els blocs de les 801, uns blocs amb dèficits estructurals importants i que properament seran enderrocats per tal que la Generalitat pugui iniciar la construcció de més habitatges nous, en el que ja serà la segona etapa de la setena i última fase del procés de remodelació. Quan s'hagi acabat, l'aspecte d'aquesta zona de la ciutat haurà canviat radicalment (de fet, els canvis ja són evidents a hores d'ara) i serà equiparable a qualsevol barri de nova planta de qualsevol ciutat catalana, construït amb els criteris urbanístics més moderns.
Els 71 nous habitatges estan repartits en quatre blocs i agrupen tretze comunitats de veïns integrades per entre cinc i sis famílies que s'han agrupat voluntàriament, tal  com s'ha anat fent des de la primera fase de remodelació. Per  poder tirar endavant el procés de reallotjament dels veïns, va ser necessari desallotjar, per la via judicial, alguns habitatges que havien estat ocupats de forma il·legal.

Caminant des de 1976
El barri de Sant Cosme va ser construït a partir de l'any 1963 per l'Obra Sindical del Hogar. En total s'hi van construir 2.301 pisos i 194 locals. Poc després de la seva construcció ja es van començar a fer paleses les deficiències en els materials de construcció emprats i la manca d'equipaments, per la qual cosa l'any 1976 ja es va donar llum verda a la remodelació d'aquest barri, una remodelació que ja es troba en la seva fase final.

FOTOPEU
Una gran "microempresa"
Fa uns mesos, l'Ajuntament del Prat i la fundació Un Sol Món de Caixa Catalunya van signar un conveni per  implantar un programa de microcrèdits per impulsar la creació de "microempreses" a Sant Cosme. Els microcrèdits tenen unes condicions de retorn del deute més "toves" que les habituals en qualsevol entitat financera. A més a més, no hi ha necessitat d'obtenir un aval i el cost dels interessos també resulta més favorable. A la vegada, s'assessora i es forma el prestatari per tal que el seu projecte d'empresa sigui viable.
Un exemple clar de l'èxit d'aquesta iniciativa és la Maribel Muñoz, una jove que gràcies a un microcrèdit ha pogut muntar una perruqueria que funciona des de l'agost. "La vaig obrir en un moment en què havien tancat unes quantes perruqueries al barri, però era el somni de la meva vida. I la veritat és que el negoci funciona molt bé", explica la Maribel.

DESPIECE
El Consell Veïnal fa un butlletí
El Consell de Participació Veïnal de Sant Cosme té en marxa diversos grups de treball, com els de Convivència Ciutadana, Educació i Butlletí Informatiu. Aquest darrer vol ser el mitjà de comunicació que doni a conèixer a tots els veïns i veïnes quines són les seves activitats i els resultats dels seus grups de treball. Ara s'està elaborant el número 0, que recollirà tot allò que fins ara ha fet el Consell. Els propers números tindran periodicitat trimestral.
El Consell es va formar l'any 2000 i està integrat per les entitats i associacions del barri, l'Ajuntament i la Generalitat, amb l'objectiu de treballar de manera conjunta per millorar la qualitat de vida del barri. Per  aconseguir-ho, cal la participació dels veïns i veïnes, que poden posar en comú idees, propostes i projectes, basats en el respecte i la diversitat d'opinions. A través del Consell, la ciutadania de Sant Cosme pot ser escoltada i participar en la construcció d'un barri del qual tothom se senti satisfet.

Compartir

Noticies relacionades

Sant Joan 2021

divendres, 18 juny, 2021 - 09:00

La platja, tancada la revetlla de Sant Joan per seguretat

A partir de les 8 del vespre no s'hi podrà accedir en cotxe, transport públic...
Ni Un Pam Més

dijous, 17 juny, 2021 - 14:30

L’Ajuntament convida la ciutadania a expressar el rebuig a l’ampliació de l’aeroport i en defensa del Delta penjant domassos al balcó

Se'n podrà recollir un per domicili en diferents espais municipals. La...

dijous, 17 juny, 2021 - 14:00

El certificat digital per a les comunitats veïnals és ja obligatori per fer qualsevol tràmit amb l’administració

Si necessiteu ajuda per obtenir-lo us podeu posar en contacte amb el Servei...