Esteu aquí

Arrenca la 47a Fira Avícola: fins al 27 de desembre, descobriu les entitats potablava al web o tasteu els plats de km 0!

Es vol implicar la comunitat en la difusió del Pota Blava i donar suport a restauració i criadors locals front a la covid

dijous, 3 desembre, 2020 - 13:45

La 47a Fira Avícola s’adaptarà enguany al context de la covid. No podrà ser la veritable Festa Major d’hivern del Prat, com en anys anteriors, però contempla un ampli ventall d’accions per difondre el producte emblemàtic de la ciutat, involucrant-hi la ciutadania, les entitats, els criadors i criadores i els restauradors i restauradores, per promoure l’orgull potablava i la cohesió social a l’entorn d’aquest símbol de la gastronomia pratenca.

La campanya es desenvoluparà del 3 al 27 de desembre, principalment a través d’Internet i les xarxes socials. Però també es visualitzarà els criadors i criadores de Pota Blava en diferents espais i equipaments de la ciutat i es reconeixerà la seva tasca. En el context de pandèmia, que ha afectat fortament la restauració, aquesta campanya també vol promoure i facilitar que la ciutadania consumeixi als establiments locals la millor gastronomia pratenca amb productes Km0.

La imatge visual de la campanya, dissenyada per l’empresa d’inserció Saó Prat, es basa en la imatge de pratencs i pratenques agafant en braços un pollastre o gallina Pota Blava. Sobre la imatge, es pot llegir el lema de la campanya: “Ara més que mai, potablava”. Una d’aquestes imatges (veure imatge adjunta) és l’escollida per al cartell de la 47a Fira Avícola.

Mostra d’Entitats virtual

Les entitats que habitualment participen a la Mostra d’Entitats, que no es podrà celebrar, seran presents a  elprat.cat/firavicola, tal com es va acordar al darrer plenari d’entitats de la ciutat. En aquest espai, hi participaran les entitats que estaven inscrites per a l’edició d’enguany.  Cal tenir en compte que, tradicionalment, la Mostra d’Entitats se celebrava al recinte de la Granja de la Ricarda, coincidint amb la Fira Avícola.

Fira de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat

Dins la Fira Avícola també hi tenia lloc la Fira de l’Economia Social i Cooperativa del Baix Llobregat, si bé, després de la darrera edició, aquesta mostra comarcal va decidir traslladar-se al Maig Cooperatiu per concentrar en un sol mes les principals activitats de difusió, com és previst que es faci l’any vinent. També trobareu una mostra de les entitats i empreses de l’economia social, cooperativa i solidària del Prat a a  elprat.cat/firavicola

Mengem #potablava

Durant el transcurs de la fira, diversos restaurants de la ciutat oferiran menús de fira o platets de Pota Blava. El Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat col·labora en la campanya gastronòmica dels restaurants de la ciutat, oferint-los que hi participin amb uns preus i un descompte especial per a la compra de Pota Blava.  Si atenent al context sanitari, són oberts, es podrà gaudir d’aquests menús de forma presencial i també en format take away. En cas contrari, només es podrà demanar a domicili o per emportar. Així ho acordat l’Ajuntament amb l’Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT).

Com aquesta edició de la fira s’allargarà fins al 27 de desembre, també serà possible encarregar els àpats de la Nit de Nadal, Nadal i Sant Esteve als restauradors i restauradores del Prat.

Enguany, també s’han afegit a la Fira algunes pastisseries, que oferiran un postre especial durant l’esdeveniment.

Mostra d’Entitats virtual

La Mostra d’Entitats també es trasllada a  elprat.cat/firavicola , tal com es va acordar al darrer plenari d’entitats de la ciutat. En aquest espai, hi participaran les entitats que estaven inscrites per a l’edició d’enguany i les organitzacions locals del sector de l’economia social, solidària i cooperativa. 

Cal tenir en compte que, tradicionalment, la Mostra d’Entitats se celebrava al recinte de la Granja de la Ricarda, coincidint amb la Fira Avícola. També hi tenia lloc la Fira de l’Economia Social i Cooperativa Baix Llobregat, si bé, després de la darrera edició, aquesta mostra comarcal va decidir traslladar-se al Maig Cooperatiu per concentrar en un sol mes les principals activitats de difusió, com és previst que es faci l’any vinent.

La comunitat potablava, a les xarxes socials

Per facilitar la implicació de la ciutadania i la comunitat en la difusió del Pota Blava, l’Ajuntament ha promogut la realització de vídeos, fotografies i cartells de les diferents parts implicades en la fira (dels criadors i criadores, de les entitats, dels restauradors i restauradores...). Mitjançant aquests materials audiovisuals, basats en la imatge de la campanya dissenyada per Saó Prat, es vol promoure la viralització dels missatges a les xarxes socials.

Per dinamitzar la participació de la ciutadania, també es realitzaran tres concursos. Un d’ells anirà adreçat als infants i consistirà en pintar i completar la il·lustració del Pota Blava de la contraportada de la revista municipal de desembre, dibuixant-se ells mateixos sols a amb les seves famílies al costat del pollastre. Un altre està adreçat a compartir fotos antigues de les passades edicions de la Fira. Finalment, el tercer concurs està adreçat a promoure que els pratencs i pratenques es facin fotos amb la imatge del gall o gallina Pota Blava, per a la qual es proporcionaran indicacions i models d’imatges des de l’Instagram municipal. En els tres casos, es poden compartir les fotos corresponents am el hashtag #Aramésquemaipotablava per Instagram.

Reconeixements a criadors i criadores, als comerços que han complert 50 anys i a la pagesia

En el marc de la 47a Fira Avícola, també s’han volgut mantenir els actes de reconeixement als diversos sectors vinculats a la producció i comercialització dels productes de proximitat Km0 del Prat de Llobregat.

Per això, el divendres 11 de desembre, se celebraran diversos actes de reconeixement de forma presencial, seguint les pertinents mesures de seguretat. A les 14 h, el Saló de Plens acollirà un acte de reconeixement als comerços que han complert 50 anys a la ciutat. Es lliurarà una placa commemorativa d’aquests 50 anys a 7 comerços de la ciutat, perquè la puguin col·locar a la façana del seu establiment.

A les 18 h, l’Auditori del Cèntric Espai Cultural serà l’escenari de dos actes de reconeixement: el dels criadors i criadores i pagesos i pageses i el lliurament dels Premis Josep Oliva. Aquests premis pretenen guardonar aquelles persones i entitats del nostre país que treballen per la difusió cívica i cultural dels valors de la pagesia, com a referents de sostenibilitat territorial i de transformació social i econòmica. La denominació del Premi vol ser un reconeixement a Josep Oliva, que, amb la seva trajectòria vital, va fer d'aquests valors una manera de treballar la terra i de donar, des de la seva condició de pagès, sentit cívic en la seva aportació a la col·lectivitat.

A tots dos actes només s’hi podrà accedir amb invitació.

Pota Blava i Carxofa Prat, productes de màxima qualitat amb segell d’Indicació Geogràfica Protegida

El pollastre Pota Blava, producte emblemàtic de la nostra ciutat, està reconegut amb el  segell d’Indicació Geogràfica Protegida. La criança tradicional del Pota Blava, a l’aire lliure i amb una alimentació regulada, fan que les propietats culinàries i el sabor de la seva carn siguin d’una elevada qualitat.

També la Carxofa Prat, l’altre símbol de la producció agrícola i de la gastronomia de la nostra ciutat, està reconeguda amb el segell IGP. Fa més d’un segle que es conrea al nostre territori deltaic, que, per la seva riquesa en minerals, és d’una gran fertilitat i afavoreix la qualitat de la Carxofa Prat, entre d’altres hortalisses del Parc Agrari.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 25 novembre, 2022 - 19:15

Porta del Delta convida a descobrir el Prat amb un nou vídeo promocional que posa en valor el turisme sostenible

La peça ja s’ha estrenat a les xarxes socials i es podrà veure també a l...

divendres, 12 febrer, 2021 - 13:45

Reconeixement als premiats del concurs d’Instagram #Aramésquemaipotablava

Vicenç Marco (guardonat en la categoria Dibuix), Mónica Molina (categoria...

dilluns, 28 desembre, 2020 - 14:30

Els restaurants pratencs serveixen tres centenars de pollastres Pota Blava de la Granja Torres durant la 47ena Fira Avícola

Del 3 al 27 de desembre, una vintena d’establiments han participat a la...