Esteu aquí

Ajuntament i entitats impulsen un acord de ciutat per un Prat més inclusiu i cohesionat

Amb unes 190 accions previstes, la majoria amb implicació de les associacions cíviques

Espai de diàleg durant la Conferència Ciutadana del passat dia 20, al Cèntric.

dijous, 22 març, 2018 - 08:45

El dimarts 20 de març passat es va celebrar a l'auditori del Cèntric l'anomenada Conferència Ciutadana, amb la presència de representants dels diferents agents municipals i cívics implicats en la lluita contra l'exclusió social. Durant la trobada, el sociòleg Quim Brugué, catedràtic de Ciència Política a la Universitat de Girona, va pronunciar la conferència "Acord ciutadà: construir plegats la política social del municipi". La Conferència Ciutadana va servir per presentar les actuacions del Pla Local per la Inclusió Social (PLIS), després de la qual es va desenvolupar un espai de diàleg amb entitats.

Així mateix, es va crear un grup d'impuls i seguiment ciutadà, amb respresentants d'una quinzena d'associacions i entitats cíviques, que es reunirà periòdicament i que anirà generant noves propostes
per incorporar a la conferència ciutadana de l'any pròxim.

Amb tot això s'ha d'anar desplegant l'acord de ciutat, amb un compromís explícit per al compliment de les propostes del PLIS.

Un nou impuls

En els darrers anys, l’Ajuntament del Prat ha elaborat i aplicat diversos plans per promoure la cohesió i la inclusió socials a la ciutat. Ara, de cara al període 2018-2022, l’equip de govern municipal vol donar un impuls al nou pla, fent-hi participar la ciutadania a través d’una setantena d’entitats cíviques i organitzacions relacionades amb la cohesió i la inclusió social. Més que un pla municipal es tracta, per tant, d’avançar cap a un acord de ciutat.

El PLIS per al període 2018-2022 vol ser un instrument de les polítiques socials municipals que vetlli per la igualtat d’oportunitats dels pratencs i les pratenques en tots els àmbits de la vida col·lectiva, lluitant contra els factors que generen desigualtats i injustícies socials.

Un pla obert i en contínua actualització

El fet d’obrir el PLIS a la ciutadania pratenca implica coordinació i compromís entre l’Ajuntament i les entitats participants. Serà un pla que, respectant les actuacions que ja estan en marxa des de fa anys, n’incorporarà de noves i estarà obert a revisions i aportacions ciutadanes. Estarà, per tant, en permanent actualització.

Els 5 àmbits d'actuació del PLIS

El PLIS 2018-2022 s'estructura en 5 àmbits d'actuació. En total es desplegaran al voltant de 190 accions, de les quals aproximadament el 66% comptaran amb la implicació d'entitats i associacions ciutadanes, ja sigui en col·laboració amb l'Ajuntament o en solitari. 

1. Protecció social i sanitària
Garantir que es cobreixin les necessitats bàsiques de protecció social i sanitària en condicions d'igualtat i amb especial sensibilitat cap als col·lectius més vulnerables.
Destaquen accions com el servei de transport adaptat per a persones d'edat avançada amb manca d'autonomia, arranjaments per adaptar el domicili a persones grans o discapacitades, Taula de Salut Mental -on es treballa per millorar l'abordatge dels casos i coordinar les actuacions dels diferents serveis- o Punt Solidari - Botiga Solidària -distribució gratuïta d'aliments a famílies amb necessitats-.

2. Formació, cultura, educació i esports
Garantir la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació i la cultura al llarg de totes les etapes de la vida.
Alguns exemples són el projecte Educació, Cultura i Comunitat (ECC), ajudes per a les activitats extraescolars i d'estiu, per a estudis postobligatoris i tarifació de les llars d'infants, projecte LECXIT de voluntariat per al foment de l' èxit educatiu a través de la comprensió lectora ...

3. Habitatge
Facilitar l'accés a l'habitatge, lluitar contra la pobresa energètica i donar EINES a les persones amb risc d'exclusió residencial.
Així, es realitza la promoció del lloguer social per a col·lectius amb necessitats específiques, ajudes al lloguer, ajuts econòmics d'urgència per evitar la pèrdua de l'habitatge, pla d'acció per a la prevenció i la lluita contra la pobresa energètica i punt d'informació sobre facturació i contractació de l'electricitat, etc.

4. Ocupació
Impulsar la formació i la capacitació per a la inserció en el món laboral, plans d'orientació, acompanyament i ocupació.
Es realitzen actuacions com la formació per a l'ocupació mitjançant diferents programes i cursos per actualitzar competències i qualificacions professionals o obtenir el certificat de professionalitat, orientació laboral i suport a la recerca de feina, programes de formació i treball per a joves -Garantia Juvenil-, contractació municipal de persones aturades del Prat -plans d'ocupació-, etc.

5. Relacions comunitàries i convivència
Potenciar l'associacionisme i el desenvolupament comunitari amb les entitats de la ciutat, enfortint la cohesió social amb la lluita contra la segregació.
Exemples: Punt del Voluntariat, a les Cases d'en Puig, on s'atén a les persones que volen ser voluntàries i se les deriva a les entitats que necessiten voluntaris / es; serveis de bon veïnat i convivència; Club Esport Jove, on es treballa la inclusió social de joves i adolescents a través de l'esport facilitant el seu accés a les instal·lacions esportives municipals a preu reduït, etc.
 

Compartir

Noticies relacionades

Oficina Integral d'Atenció Social 2

dimarts, 7 juliol, 2020 - 13:00

L’Oficina Integral d’Atenció Social del Prat, que va obrir a mitjans de maig per l’emergència de la Covid19, ha atès prop de 2.100 persones

L’Oficina Integral d’Atenció Social (OIAS) del Prat ja ha atès 2.090 persones...

dilluns, 6 juliol, 2020 - 13:45

Nou protocol de tramitació per a la celebració d’actes a la ciutat

Des del dia 1 de maig 2020 s’ha iniciat un nou protocol de tramitació d’autoritzacions de l’ocupació de la via pública per celebrar quals...

divendres, 3 juliol, 2020 - 14:30

La qualitat de l'aigua de la platja és excel·lent per al bany, segons la darrera analítica

L'Ajuntament ha establert a la platja totes les mesures necessàries per...