Un dret com una casa


Tags: #opinió

Maig 2021

La primera norma que hauria de complir tota persona que fa política és ser honesta. I l’honestedat passa per admetre que no tot està a les nostres mans. Els municipis sols no podrem resoldre la crisi d’habitatge, cal la implicació valenta de totes les administracions. Però una cosa sí que us puc assegurar: al Prat, desplegarem totes les eines al nostre abast per combatre aquesta crisi. I per avançar cap a la garantia d’un dret recollit a la Constitució: el dret a un habitatge digne. Un dret com una casa, encara massa inabastable per a tants veïns i veïnes.

Per això hem impulsat el Pla Local d’Habitatge. Només en vull destacar dues idees. Primer: fem un pas més enllà d’impulsar, només, habitatge protegit, sovint a un preu igualment car. Ampliem sobretot el parc públic de lloguer assequible, que confiem poder doblar en els propers anys. Segon: és important desenvolupar nou habitatge, però també mobilitzar i rehabilitar aquell que ja existeix i fer-lo accessible. Tot plegat, amb mesures imaginatives com l’impuls d’un bloc de cohabitatge amb la Cooperativa Obrera de Viviendas, un bloc d’habitatge per a gent en dificultats promogut per Prat Espais, un altre promogut per l’Incasòl en un solar municipal cedit,o com la declaració de tot el Prat com a mercat d’habitatge tens, per poder regular els lloguers abusius.

No podem deixar de construir el Prat del futur. Però tampoc podem oblidar la crisi sanitària que patim, que és també social i econòmica. I per això al darrer plenari municipal vam mobilitzar 12 milions d’euros. Ara més que mai, cal seguir impulsant inversions, per construir la ciutat amable que volem i per reactivar l’economia. I cal seguir reforçant els serveis d’Acció Social per no deixar ningú enrere.

Us parlava del Prat d’avui i del Prat del futur, que volem fratern, igualitari i lliure. Així somniaven la nostra ciutat, Catalunya i Espanya els i les pratenques que ara fa 90 anys van celebrar la conquesta de la República. Hem aprofitat aquest aniversari per recordar-los i honorar el seu compromís, que per moltes d’aquestes persones va implicar una dura repressió. Perquè arrelar en aquest passat és la millor forma de projectar un futur de llibertat, igualtat i fraternitat i sororitat.
 

Lluís Mijoler
L'alcalde