Futura residència gent gran

La nova residència per a la gent gran del Prat basarà la seva estructura i els seus serveis en unitats de convivència de 15 persones. Un model d’atenció centrat en la persona que s’allunya de l’assistència impersonal i mecànica. L’objectiu és que les persones usuàries se sentin com a casa i puguin continuar decidint sobre la seva vida quotidiana.

Tant el disseny arquitectònic com el projecte de gestió responen a la necessitat i voluntat d’afavorir que les persones se sentin lliures i puguin continuar decidint sobre la seva vida diària i, al mateix temps, que les unitats de convivència facilitin la interacció i la vida social del centre. La convivència es donarà en petits grups on prevaldran les decisions de les persones, la promoció de la seva autonomia i el foment de l’envelliment actiu.

En aquests moments, a més, l’Ajuntament del Prat està negociant amb la Generalitat de Catalunya que una d’aquestes unitats pugui ser concertada per places dedicades a persones amb discapacitat intel·lectual de qualsevol edat, d’aquesta manera es podria donar servei a aquesta demanda no coberta. Es tractaria, per tant, d’un projecte pioner, intergeneracional i que facilitaria la proximitat d’aquelles família que envelleixen i volen garantir un suport residencials als seus fills i filles amb diversitat funcional.

L’arquitectura, també al servei de les persones

L’edifici consta de tres blocs amb un total de nou unitats de convivència, configurades per 14 habitacions, distribuïdes en 13 habitacions individuals i 1 doble. Més del 85% seran individuals i personalitzables, i s’organitzen a partir d’un espai comú central, una sala, un menjador i altres espais que donaran suport a la circulació de persones així com al personal tècnic assistencial.

El disseny arquitectònic i l’orientació permet la màxima exposició solar, al mateix temps que permet crear espais verds, hort i jardins lúdics per als usuaris i usuàries de la residència. En total, gairebé 3.000 m2 d’espais exteriors, la meitat zones verdes.

Una residència sostenible amb un consum mínim d’aigua

La construcció de la nova residència assistencial compta amb un seguit de materials que aprofitaran al màxim la interacció amb l’entorn i estarà preparada per minimitzar els efectes del canvi climàtic i les temperatures extremes dins de l’edifici. Per exemple, a l’estiu, els espais comuns resten protegits de la radiació solar directa, mentre que durant la nit, hi haurà ventilació natural per treure la calor acumulada. El paviment amb vegetació a la coberta també protegirà del sol les habitacions i la resta d’espais. A l’hivern, en canvi, hi haurà una captació solar directa de les sales d’estar i de visita i el paviment acumularà calor per cedir-la gradualment a la resta d’espais durant la nit.

D’altra banda, el projecte té previst la instal·lació de panells fotovoltaics de 100 kW, que podrien cobrir fins al 67% de la demanda de l’edifici. La generació d’energia, a més, comptarà amb el sistema més eficient que es troba al mercat actualment, l’energia procedent de sistemes d’energia hidrotèrmica.

Finalment, cal ressaltar la previsió d’estalvi d’aigua que incorpora la nova residència: l’aigua potable es redueix un 44% respecte equipaments similars amb l’ús d’electrodomèstics de màxima eficiència així com reguladors de pressió a les aixetes. Al mateix temps, es reaprofiten les aigües que s’han utilitzat per rentadores i neteja que aniran a parar a la xarxa de sanejament.

El projecte de construcció de la nova residència municipal s’espera que s’allargui, aproximadament, durant dos anys, i forma part dels projectes estratègics de ciutat pels pròxims anys i que es poden consultar a elprat.cat/elpratdelfutur. Les obres estan finançades per la Unió Europea -Next Generation EU- amb 5.351.769,97 euros i fons propis, en el marc de la convocatòria de subvencions del Departament de Drets Socials dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.