Esteu aquí

La il·luminació al camí de la platja evitarà emetre 2,27 tones de CO2 l'any

S'estalviaran gairebé 7.000 kw/h cada any

divendres, 8 febrer, 2013 - 14:27

L'Ajuntament del Prat ha instal·lat 30 fanals i 70 balises lluminoses alimentades amb tecnologia fotovoltaica per il·luminar el camí de la platja en el tram comprès entre l'av. l'Onze de Setembre / Carretera de la Bunyola i el Cementiri del Sud, uns 1.100 metres aproximadament.

Per a vianants i ciclistes
Els fanals, que ja funcionen, s'han situat al tram de la Carretera de la Bunyola, mentre que la resta del camí fins al Cementiri s'il·luminarà amb balises situades a ran de terra, que començaran a funcionar els propers dies. La il·luminació és exclusiva per als vials de vianants i de bicicletes.

Els fanals i balises disposen d'uns panells que capten l'energia solar i la transformen en electricitat. Durant el dia la radiació solar incideix sobre els panells fotovoltaics, que la transformen en energia elèctrica que s'emmagatzema en una bateria fins que arriba la nit i serveix per encendre les llumeneres. Un sensor fa que els llums s'encenguin automàticament quan hi ha poca llum natural i que s'apaguin quan n'hi ha prou. Les bateries es carreguen durant el dia, encara que estigui núvol. Un cop carregades tenen una autonomia de fins a quatre dies.

Funcionament autònom i net
La tecnologia fotovoltaica, que transforma en electricitat la llum natural del sol, permet que aquesta instal·lació funcioni de forma autònoma i no emeti CO2 a l'atmosfera, ja que no necessita que es transporti l'energia fins al fanal ni la consumeix per donar llum. En aquest cas s'estalviaran cada any 6.816 kw/h i es deixaran d'emetre a l'atmosfera 2,27 tones de C02, despesa que implicaria una instal·lació amb fanals i balises convencionals.

A nivell econòmic, la inversió de la instal·lació ha comportat una major despesa que si s'hagués fet una instal·lació convencional, però que aquest diferencial quedarà amortitzat a llarg termini. D'altra banda, aquesta instal·lació amb generació fotovoltaica segueix les pautes marcades en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible del Prat.

Ideal per a espais oberts
Aquest tipus d'instal·lació no és tan eficient per a zones urbanes, ja que els panells fotovoltaics no reben insolació constant, degut a les ombres que projecten els edificis. En canvi, són ideals per a entorns oberts com el camí de la platja, amb il·luminació natural permanent. D'altra banda, en posar-los fora de la trama urbana no cal portar-hi les canalitzacions i escomeses elèctriques, amb el gran estalvi que això suposa.

Punt de recàrrega per a cadires de rodes elèctriques
Com a curiositat cal fer esment d'un punt de càrrega elèctrica, situat al camí de la platja, a prop del punt d'informació del Parc Litoral. Aquest endoll el podran fer servir les cadires de rodes elèctriques que es desplacin fins a la platja, així com bicicletes o patinets elèctrics. 

Compartir

Noticies relacionades

Bus Platja

divendres, 26 abril, 2024 - 13:00

La platja es reorganitza davant del tancament judicial del vial al trànsit privat: guinguetes concentrades al principi i reforç dels autobusos

Davant de la prohibició en ferm per part del Tribunal Superior de Justícia de...
Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...