Esteu aquí

Olis i sabó: enemics de l'aigua

Al Prat es consumeixen uns 8 milions de litres d'aigua al dia, a part cal sumar-hi el consum que en fan la indústria i l'agricultura. Però, només un litre d'oli que s'hagi fet servir per cuinar pot contaminar un milió de litres d'aigua potable.

dissabte, 1 febrer, 2003 - 01:00

A casa nostra és molt fàcil obtenir aigua, només cal obrir l'aixeta. Però, hem reflexionat mai sobre la vida de l'aigua? El seu cicle passa per diferents fases i, finalment, acaba a casa nostra, d'on en surt sempre bruta. D'aquest recurs essencial cal tenir-ne cura, usar-lo racionalment i embrutar-lo al mínim: el wàter i l'aigüera no són una paperera!

Parlem, doncs, de dos grans contaminants de l'aigua: l'oli i el sabó de la roba.

L'oli vegetal o de cuinar

S'hi inclouen tots aquells olis d'origen vegetal, com els d'oliva i gira-sol, que s'utilitzen per cuinar a les cases, bars, restaurants, menjadors, etc. L'aigua bruta amb oli és molt difícil de netejar, fins i tot per a les depuradores. És per això que les sobres de l'oli que utilitzem a casa per cuinar mai no les hem de llençar per l'aigüera. Cal guardar-les dins d'un recipient o ampolla i, quan sigui ple, portar-les a la deixalleria. En el cas de petites quantitats d'oli podem netejar-les amb paper de cuina o de diari i llençar-les a la brossa.

Què se'n fa?

Encara hi ha gent que utilitza l'oli usat per fer sabó casolà. Els olis de cuina que es recullen a les deixalleries del Prat, els gestiona l'empresa GEN, que els aprofita per fer sabons, fertilitzants, pinsos o per produir carburant ecològic, el biodièsel, per als automòbils.

L'oli mineral o del cotxe

Té el mateix problema que l'oli de cuinar. Quan el canviem, cal portar el vell a la deixalleria o si ens el canvien al taller, ells ja s'encarreguen de gestionar-lo.

Què se'n fa?

A Catalunya l'empresa CATOR s'encarrega de gestionar els olis usats procedents de la indústria i dels cotxes. A la planta de l'Alcover n'eliminen tots els ingredients que poden ser nocius i obtenen oli nou i net que serveix per tornar a fabricar nous lubricants, ja siguin de motor o industrials.

Sabó de la roba

La majoria dels detergents porten compostos químics que contenen fòsfor (fosfats). Aquests surten amb l'aigua bruta de la rentadora i tenen un greu impacte ecològic. Actuen com a adob en les aigües dels rius i embassaments (eutrofització) i provoquen el creixement incontrolat d'algues. Això provoca que, finalment, els rius i llacs es quedin sense oxigen i els organismes que hi viuen morin ofegats.

Què cal fer?

Comprar detergents sense fosfats. Ho especifiquen en el paquet. Fixeu-vos-hi.


Recepta del sabó casolà

Calen 3 litres d'oli i d'aigua, 500 grams de sosa càustica, un pessic de farina, un grapat de detergent en pols i una mica de suavitzant o essència. Es barreja 1 litre d'aigua amb la sosa i es deixa reposar una hora (compte amb la sosa, que bull). En un altre recipient es barregen tots els altres ingredients i es remena bé. Finalment, a la barreja, s'hi va afegint, a poc a poc, la sosa aigualida i es remena fins que s'espesseixi una mica. Llavors ho posem dins un recipient i ho deixem refredar. Cal tallar el sabó a trossos abans que es refredi del tot.

Anna Palau i Judith Llopis (Cases d'en Puig)


 

Compartir

Noticies relacionades

Bus Platja

divendres, 26 abril, 2024 - 13:00

La platja es reorganitza davant del tancament judicial del vial al trànsit privat: guinguetes concentrades al principi i reforç dels autobusos

Davant de la prohibició en ferm per part del Tribunal Superior de Justícia de...
Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...