Esteu aquí

25 anys de democràcia local

El 15 de juny el teatre Modern va acollir un acte institucional en commemoració d'aquest aniversari, amb la taula rodona "El Prat 1979-2004", en què van participar alguns protagonistes d'aquests 25 anys.

dijous, 1 juliol, 2004 - 12:00

El 19 d'abril de l'any 1979, amb la celebració de les primeres eleccions municipals democràtiques, s'iniciava una nova etapa a l'Estat espanyol, plena d'esperança i carregada de la il·lusió i les ganes de treballar de molts ciutadans i ciutadanes. Deixàvem enrere gairebé quatre dècades de dictadura i s'iniciava un període de recuperació de llibertat fins aquell moment desconeguda per la majoria de la gent.

Maruja Pelegrín, militant del PSUC, lluitadora a favor del reconeixement de la igualtat de les dones i impulsora del primer centre de planificació familiar a la nostra ciutat l'any 1979, va recordar el Prat d'aquella època "amb els carrers plens de fang i on aconseguir qualsevol cosa, per molt normal que ens sembli ara, costava molt d'esforç".

Jordi Izquierdo, impulsor i treballador del moviment veïnal de Sant Cosme i actual coordinador del Consell de Participació Veïnal d'aquest barri, va reconèixer el paper dels ajuntaments com a element de progrés. "El Prat és avui una ciutat equilibrada, solidària i sense exclusions, amb més de 300 entitats que treballen per la cohesió del municipi", va assenyalar.

Faustino Albaladejo, un dels fundadors de Comissions Obreres de Catalunya i regidor de l'Ajuntament del Prat entre els anys 1991 i 1995, va destacar "l'impuls democràtic que va representar la lluita sindical dels treballadors de les gran empreses del nostre municipi, com la Seda o la Paperera, que en ocasions va ser durament reprimida".

Ignasi Ribas, vinculat al moviment nacionalista i regidor de Convergència Democràtica de Catalunya durant la primera legislatura democràtica, va assenyalar com "al Prat es va portar a terme una transició modèlica en tots els sentits i com les primeres eleccions van visualitzar el desig de democràcia de la societat".

Mateu Serra, cap de llista socialista en les primeres eleccions municipals i primer tinent d'alcalde del primer consistori democràtic, va destacar el paper dels ajuntaments en aquesta etapa i com "dir democràcia és dir Ajuntament, ja que és l'administració que és més a prop dels ciutadans".

L'urbanista Jordi Borja va cloure l'acte amb un esbós de la conferència "Propostes per a una nova ciutadania", en la qual va reflexionar sobre els reptes de les ciutats del segle XXI. Borja proposa una nova relació d'igualtat entre les administracions ja que, malgrat que a la vida quotidiana cada vegada està més superat el concepte territorial, el ciutadà continua identificant-se i reclamant dintre del seu àmbit municipal, mentre que en moltes ocasions són la resta d'administracions les que disposen dels recursos econòmics.

Recull de fotografies

Com un element més de la commemoració del 25è aniversari de la constitució dels ajuntaments democràtics, l'Ajuntament del Prat ha fet una crida a la ciutadania perquè aporti fotografies que mostrin la transformació de la ciutat durant aquests 25 anys. Amb aquestes fotos es farà una exposició durant la Festa Major del Prat, a finals del mes de setembre proper, al Casal Municipal de Cultura. Totes les fotos es tornaran als seus propietaris un cop hagi finalitzat l'exposició.


Óscar Sánchez

Compartir

Noticies relacionades

Ple municipal abril 2024

dijous, 25 abril, 2024 - 21:30

El plenari municipal condemna el triple assassinat masclista del passat 9 d’abril i renova el seu compromís amb la lluita feminista

Diversos punts relatius a l’allotjament d’urgència i a l'empresa pública Prat...

dimecres, 10 abril, 2024 - 21:00

L’Ajuntament decreta tres dies de dol i suspèn els actes lúdics i al carrer fins divendres

“El Prat serà sempre una ciutat antimasclista”, declara l’alcalde Lluís Mijoler

dimecres, 10 abril, 2024 - 18:15

La ciutadania del Prat omple la plaça de la Vila en rebuig a les violències masclistes

Centenars de persones es concentren en senyal de condemna i de dol pels...