divendres, 23 maig, 2025 - 08:30
El pla urbanístic de Seda-Paperera ha estat reconegut als Premis ASPRIMA-SIMA 2025 en la categoria de "Millor Desenvolupament Urbanístic". El jurat d’aquests guardons, format per experts del món de l’urbanisme, l’arquitectura o el dret, així com representants del ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, entre d’altres, ha valorat com aquest pla transforma antics sòls industrials del Prat en un model de barri sostenible, inclusiu i connectat, consolidant-se com a referent europeu en regeneració urbana. El premi ha estat recollit aquest dijous per l’alcaldessa del Prat, Alba Bou Jordà, i el president de l’Associació de Propietaris de l’àmbit, el director de Sòl de Metrovacesa Miguel Díaz Batanero.
"L'àmbit de Seda-Paperera va ser, als anys vint del segle XX, un espai clau on es va definir el Prat d'avui, la ciutat treballadora que som”, ha indicat l’alcaldessa, i antiga tinent d'alcaldia d'Urbanisme i Habitatge. “Cent anys després, és en aquest mateix àmbit on definim com volem que sigui el Prat del futur: una ciutat on inspirar-se com a àrea metropolitana, i referent en matèries com la sostenibilitat, la cohesió social, i la garantia del dret a l'habitatge. Aquest premi suposa un reconeixement de primer nivell a la bona feina feta per convertir Seda-Paperera en un espai de qualitat on les famílies del Prat trobin un lloc per viure i desenvolupar amb plenitud el seu projecte vital”, ha afegit Alba Bou Jordà.
Per a Miguel Díaz Batanero, "aquest premi posa en valor l'alt nivell tècnic i urbanístic d'un projecte que aspira a ser un referent de l'urbanisme regeneratiu europeu i exemple de desenvolupament urbà sostenible. Seda-Paperera transforma un vell espai urbà en un nou model urbà centrat en la transició ecològica, la cohesió social i la innovació”.
Un model de ciutat per a les persones i el planeta
Situat en un punt estratègic de l'àrea metropolitana de Barcelona, l'àmbit de Seda-Paperera comprèn 41,9 hectàrees de sòls industrials en desús que donaran lloc a un nou barri amb més de 5700 habitatges, dels quals més del 40% seran d’habitatge protegit i un 20% es destinarà a lloguer assequible. Aquesta actuació busca contribuir a atendre el dèficit estructural d’habitatge a la zona metropolitana, garantint l’accés al mateix en un context actualment molt tensionat.
Seda-Paperera aposta per un urbanisme regeneratiu que combina innovació, sostenibilitat i cohesió social. El seu disseny es basa en “superilles” per als vianants i una espina verda central que prioritza la mobilitat sostenible i el transport públic, connectant el barri amb l'entorn metropolità a través d’estacions com la de Renfe i de metro (L9).
El projecte incorpora cobertes i façanes verdes, sistemes de reutilització d’aigua, materials de baix impacte i una pèrgola fotovoltaica d’1 km sobre la Gran Via que generarà energia per a autoconsum local, aconseguint un balanç energètic gairebé nul. A més, s'està treballant perquè el projecte compleixi amb la certificació BREEAM Urbanisme, que acredita la sostenibilitat ambiental integral.
El desenvolupament es completa amb 31.900 metres quadrats d’equipaments públics (educatius, sanitaris, culturals i esportius) i quatre eixos comercials orientats a dinamitzar l’economia local i fomentar l’ocupació de proximitat.
divendres, 23 maig, 2025 - 10:30
dimecres, 21 maig, 2025 - 14:45
dilluns, 19 maig, 2025 - 13:30