Esteu aquí

El Prat s'afegeix com a punt d'estudi de l’Observatori Metropolità de Papallones

La Platja del Remolar i el Parc del Riu són les noves zones incorporades a aquesta investigació i des de l’organització fan una crida a la ciutadania per a participar-hi de forma voluntària.

Papallona

divendres, 5 març, 2021 - 12:15

Les papallones són uns insectes especialment sensibles als factors relacionats amb el canvi climàtic. Per aquest motiu, són objecte d’estudi a diferents investigacions i projectes d’arreu del món. A la nostra ciutat, diverses espècies hi conviuen, per això el nostre litoral s’ha escollit a la tercera fase de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, en funcionament des de 2019.

Aquest observatori ha permès recollir dades dels parcs i platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que ocupen un lloc estratègic: es troben en una posició intermèdia entre el teixit urbà i els grans espais naturals del territori. L’objectiu final és estudiar i fer proves d’estratègies de conservació d’aquest grup d’insectes tan importats.

Com participar?

Les tasques són senzilles: cada 15 dies, el voluntariat ha de desplaçar-se a la zona triada (Platja del Remolar o el Parc del Riu) i seguint una metodologia concreta, fer un recompte de les papallones. Per anotar tot el que s’observa, l’observatori disposa d’una fitxa de camp que cal imprimir i endur-se per al mostreig. Els voluntaris i voluntàries hauran d’introduir, després, les dades a l’ordinador.

Per tal de poder realitzar una bona identificació de papallones, l’organització farà una sessió formativa properament, amb data encara per determinar, i està a disposició de tots els participants per tal de resoldre dubtes. A més a més, els impulsors han editat diverses guies:

Guia per aprendre a identificar les papallones

Identificació de les principals espècies

Fitxes d'identificació

Crida a voluntaris i voluntàries

Per poder continuar amb l’estudi, es necessiten persones voluntàries que vulguin participar d’aquesta investigació. És una activitat oberta a tota la ciutadania, famílies i persones amb sensibilitat vers la natura i la cura del Medi Ambient. Qui estigui interessat i per conèixer la metodologia, s'ha d'inscriure a : http://mbms.creaf.cat/participa-hi/. Si teniu qualsevol dubte heu d’escriure a mbms@creaf.uab.cat.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 30 abril, 2024 - 13:45

El Prat acollirà diverses activitats per continuar lluitant contra la LGTBIFòbia

El proper dia 17 de maig es commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. Una diada que pretén co...

dimarts, 30 abril, 2024 - 11:30

El Prat, guardonat amb tres Pajaritas Azules per la seva excel·lència en la recollida selectiva de paper i cartró

A més, la nostra ciutat ha rebut, per primera vegada, el premi “Pajarita...