Esteu aquí

El Prat, entre els 50 ajuntaments de la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública

Per impulsar la titularitat, propietat i gestió públiques de les xarxes elèctriques i promoure una transició energètica cap a un model just, democràtic i sostenible

Panells de captació d'energia solar fotovoltaica.

dilluns, 20 juliol, 2020 - 10:45

Una cinquantena d'ajuntaments catalans, entre els quals el del Prat, s'han ajuntat per constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP).

Aquesta nova associació té tres objectius principals: impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible; i assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. L'AMEP espera que en les properes setmanes s'hi vagin afegint més ajuntaments, entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada a la iniciativa, que ja compta amb l'adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Al peu d'aquesta informació podeu consultar un fulletó informatiu sobre l'AMEP.

Contra el model energètic actual

El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental. 

Cap a la transició energètica

La Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d’energies renovables, tenint capacitat d’intervenció en el mercat i participant en la distribució i comercialització d’energia verda per aconseguir, també, posar fi a la situació d’oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques. 

Municipalització de les xarxes elèctriques

Per aconseguir aquests objectiu és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d’electricitat, com es fa en altres països d’Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d’energia i en l’operació de tot el sistema.

El nou model ha de permetre també un repartiment diferent dels beneficis que genera el sistema, incrementant els ingressos municipals que al final reverteixen en una transició energètica sostenibilitat i justa.

Els ajuntaments volen reclamar el dret de propietat i gestió de la xarxa de distribució, decidir i prioritzar on es fan les inversions a la xarxa, impulsar les comunitats ciutadanes d’energia i intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric.

Fulletó informatiu sobre l'AMEP

Document (pdf - 88851 bytes)

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 30 abril, 2024 - 11:30

El Prat, guardonat amb tres Pajaritas Azules per la seva excel·lència en la recollida selectiva de paper i cartró

A més, la nostra ciutat ha rebut, per primera vegada, el premi “Pajarita...
Bus Platja

divendres, 26 abril, 2024 - 13:00

La platja es reorganitza davant del tancament judicial del vial al trànsit privat: guinguetes concentrades al principi i reforç dels autobusos

Davant de la prohibició en ferm per part del Tribunal Superior de Justícia de...