Mans a l’obra per reconstruir i reiniciar

Juny 2020

Fa dues edicions d’aquesta revista, quan la nostra ciutat i tot el país se sumien en una crisi sanitària sense precedents, vaig escriure en aquest espai que per vèncer l’epidèmia calia un gegantí exercici de solidaritat. Calia abaixar persianes, tancar negocis i romandre a casa. Aquest duríssim exercici comença a donar fruits: l’epidèmia comença a remetre. A poc a poc hem pogut tornar a aixecar persianes. Reprendre feines. Retrobar-nos, a les places i a les terrasses, amb familiars i amistats. Tornar a gaudir d’un territori equilibrat que hem redescobert com el tresor que és: els espais naturals, la platja, o les zones agrícoles... El nostre lloc al món.

Ara, cal que vigilem. Les dades i veus sanitàries com les que recollim en aquesta revista ens recorden que l’epidèmia encara no està vençuda. No podem malbaratar la feina feta. No ens podem arriscar a recaure. Per això, us demano responsabilitat, prudència i que seguim les normes sanitàries en tot moment. Només així podrem reprendre el pols i encarar la ingent tasca de represa social i econòmica que tenim per davant.

Una tasca que ja hem començat, colze amb colze amb els agents socials, econòmics i comercials de la ciutat. En aquestes planes us donem detalls del pla de xoc enfront de la crisi que ja hem activat. Tot i que és un pas imprescindible, no serà suficient, perquè el repte que tenim per davant requerirà el concurs de totes les administracions, començant per la UE, i incloent uns Ajuntaments que reivindiquem més recursos i autonomia per fer costat al nostre veïnat. No és el primer perquè des del primer dia de la crisi vam començar a desplegar mesures de suport i acompanyament a les llars més colpejades per ella. I no serà el darrer perquè, un cop aprovat, ara cal que treballem per un acord de ciutat ampli per a la reconstrucció.

No es tracta d’assolir una trista “nova normalitat”; es tracta de sortir d’aquesta crisi millors. D’impulsar un reinici per construir una ciutat més cohesionada, més pròspera, i més resilient davant de crisis com la de la COVID o, també, la climàtica. En moments de crisi, les incerteses són moltes. Però sabem que ens tenim a nosaltres: tenim el Prat, les seves entitats, el seu comerç, el seu teixit productiu, la seva gent.

 

Lluís Mijoler
L'alcalde