Esteu aquí

Tornar a treballar el camp

II Jornada de bones pràctiques de l’economia social en l’àmbit agroalimentari

PODEU SEGUIR EN DIRECTE L'ACTE EN AQUEST ENLLAÇ:

https://www.facebook.com/elprateconomia/videos/2103957986537136/

INSCRIPCIONS TANCADES. Contacteu amb economiasocial@elprat.cat o al telèfon 934786878 (ext. 5648)

El nostre territori té terres de conreu sense treballar i un ecosistema d’iniciatives d’economia social, solidària i cooperativa en creixement. En aquestes terres, és possible generar nous projectes creadors d’ocupació per a les persones des de l’economia social? Com accedir a les terres?  Quines bones pràctiques podem replicar?

Com posar d’acord la necessitat de renovació del treball al camp, la desocupació de moltes persones, l’interès de l’economia social per recuperar el conreu i fer-lo econòmicament sostenible i ambientalment respectuós ? I com la formació professional és clau en tot això?

Totes aquestes preguntes, mirarem de contestar-les en aquesta jornada, on parlarem dels beneficis de l’agricultura ecològica. Què ens aporta tornar al camp? On reflexionarem sobre com podem formar professionalment les persones interessades, conèixer el territori, protegir-lo de l’especulació i generar projectes. I coneixerem de primera mà, bones pràctiques replicables, de característiques diverses.

L’objectiu de la jornada és generar un nou model d’activitat econòmica en l’agricultura al territori,  innovadora, professional  i respectuosa amb el medi ambient, que permeti desenvolupar el seus coneixement tècnics a persones formades en agricultura ecològica. Que generi ocupació de qualitat  i oportunitats laborals a persones que, pel seu perfil personal o social, poden trobar una solució d’ocupabilitat en l’entorn agrícola.

Aquest repte, aquesta oportunitat, passa per posar a l’abast de les entitats d’economia social, solidària i cooperativa terres de conreu que avui no estan en ús. Per què? Perquè l’economia social evita l’especulació amb el territori i dóna oportunitats a les persones.

Programa:

9:00h Recepció

9:15 h Benvinguda a càrrec de:

-Marta Mayordomo,  Tinenta d’Alcalde de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació de l’Ajuntament del Prat

-Josep Vidal Fàbrega, Director General d’Economia Social, Tercer Sector Cooperativisme i Autoempresa de la Generalitat de Catalunya

-José Carcelén, Conseller d’Agricultura i Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Llobregat

-Xavier Casas, Cap de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

9.30h Tres taules moderades per Ana Àlvarez (Calidoscoop)

De 9:30 a 11 hores, TAULA 1. Què ens aporta tornar al camp?  

1. Agricultura, ecologia i economia social, de què estem parlant?, amb Josep Espluga Trenc, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona

2. El sector de la producció agroalimentari ecològic, com està evolucionant?  Amb Isidre Martínez, responsable de Producció Agroalimentària Ecològica (PAE) de la Generalitat de Catalunya

3. No tot és mercat: els reptes del canvi climàtic, la sostenibilitat i les respostes col·lectives  amb Josep Lluís Martínez, de Climcobaix (Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat)

4. Consumir productes de proximitat i/o ecològics també és salut  amb Esther Vivas,  periodista i autora de  'El negocio de la comida'.

Descans i cafè ofert per "És bo" de la Fundació Rubricatus

 

D’11:30 a 13 hores, TAULA 2. Què podem fer al territori?  

1. La qüestió de la terra I: El Parc Agrari, oportunitats i reptes en l'entorn metropolità de Barcelona i disponibilitat de terres amb Raimon Roda, Director Gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat

2. La qüestió de la terra II: Posar els conreus a l'abast de l'economia social i cooperativa  amb Marc Vilahur, director de la Fundació Emys  i president de la Xarxa de Custòdia del Territori

3. La formació, amb Chema Peman professor del cicle de producció agroecològica a l’Institut Les Salines

4. Impulsar l'economia social i solidària com a eina de distribució amb Oscar Rando de la XES Baix Llobregat.

 

De 13:05  a 14:35h  TAULA 3 . Presentació de  bones pràctiques de col·laboracions público-privades

1. Els Espaces-Test Agricoles francesos amb Jean-Baptiste Cavalier

2. La Fundació Futur  amb Bruno López Junqueras

3. Central Parc amb Rebeca Segura

4. La transició agroecològica al municipi basc d'Urduña-Orduña amb Marijo Imaz

A continuació:  Trasllat a Cal Tudela, masia i explotació agrícola propietat de l’Ajuntament del Prat , que treballa la Fundació Cassià Just- Cuina Justa. Tast de productes de Cal Tudela.  Networking. Visita i coneixement del projecte.

 De 16 a 17 hores, Mostra-taller : tractor de gallines i aplicacions per  a una agricultura regenerativa

Hi haurà servei d’autocar per anar i tornar del Centre de Promoció Econòmica a Cal Tudela. La tornada serà a les 17 hores.

PROGRAMA PER DESCARREGAR

 

 

Activitats relacionades

Dia de l'Ecoindustria

Tipus: Jornada
Quan: Del 18/12/2018 - 9:30 h al 18/12/2018 - 13:00 h
On: CÚBIC

Inscripcions Obertes

Mercadet Setmanal de Sant Cosme

Tipus: Fira, mostra i mercat
Quan: 20/12/2018 de 9:00 a 14:00 h
On: Ronda del Sud

Vine a gaudir de l'espectacle infantil "El camàlic de...

Tipus: Proposta
Quan: 22/12/2018 de 11:00 a 13:30 h
On: Av. Verge de Montserrat (tram central de l'avinguda)