Esteu aquí

Taula rodona: feminismes diversos

En Femení Març 2021

Per celebrar i reivindicar el Dia Internacional de les Dones, el Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa de forma compartida amb les entitats i grups amb vincle amb l'equipament ofereix, durant tot el mes de març, tot un seguint d'accions i propostes, dins el cicle En Femení.

Activitat en línia - "Als anys 70 del segle XX, el feminisme comença a questionar que l'únic subjecte vàlid de la lluita pels drets femenins sigui el de les dones occidentals, blanques, laiques i de classe mitjana. El subjecte comença a definir-se com a  múltiple, en base als diversos orígens, religions o races. Això porta a plantejar-se questions com les següents: com influeix el racisme a l'hora de construir l'experiència de gènere? Es possible practicar una religió i ser feminista? Què hi ha de les inmigrants, obreres o de les mares solteres, poden veure's reflectides en un model pretesament "universal" de feminisme? El context en el que sorgeixen els feminismes decolonials, també anomenats "dels marges" o de la "tercera onada" es el d'una ruptura amb la idea d'allò comú, de la suposada existència d'una comunitat femenina amb interessos compartits, doncs les diferències relogioses, de clase, nacionals, racials, etc. són sovint escenari de conflictes i origen de maneres molt diferents d'entendre la lluita pels seus drets." (Font: Periféricas, escuela de feminismos alternativos)

Per aquest debat comptarem amb la presència de:

Pastora Filigrana, és advocada especialista en Dret laboral i sindical i en Dret d’estrangeria. Forma part del Sindicat Andalús de Treballadors i Treballadores (SAT) i també de la Red Antidiscriminatoria Gitana (RAG), espais on milita per la defensa dels drets humans i contra la violència policial i la repressió. Ha escrit El pueblo gitano contra el sistema-mundo. Reflexiones desde una militancia feminista y anticapitalista (Akal, 2020), on reflexiona sobre les alternatives al sistema capitalista partint de les aportacions del poble gitano, del feminisme i del sindicalisme.

Siham Ater Sro, és representant de la comunitat digital del col·lectiu Afroféminas a Múrcia i Andalusia i es defineix a si mateixa com: una dona negra, africana, àrab, tuareg, musulmana i espanyola. Dona del món, mare, mediadora intercultural, intèrpret, membre de redmusulmanas i professora. Les múltiples identitats que la defineixen, diu a una entrevista al ElDiario.es, han marcat la seva trajectòria i la seva manera de ser, d'actuar i de lluitar.

Enguany, la comissió organitzadora del cicle 'En Femení' està formada per: ASCA, AVV Sant Jordi-Ribera Baixa, Castellers del Prat, Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa, Comunitat Musulmana del Prat, ETC Teatre, Grup de Dones Romi Sastipen i Puro Teatro.