Esteu aquí

Responsabilitat afectiva. Superant el ghosting i el gaslighting

Temes: Persones
Categories: Dones, Joves.Prat, Viure en Salut
TIPUS: Proposta
Cicles: Aula de Salut
Per a qui: Adult, joves

Amb Judith Gallego, psicòloga coach i terapeuta de parella

Mentre que la responsabilitat emocional té a veure amb com entens i vius les teves emocions, la responsabilitat afectiva és tenir en compte que les teves accions (siguin amb la família, la parella, amistats, entorn laboral, …) tenen conseqüències sobre les altres persones: generen expectatives i poden influir en l’experiència emocional de les persones amb qui interacciones.

Responsabilitat implica “fer-se càrrec de”. Si parlem de responsabilitat afectiva i emocional, ens referim a fer-nos càrrec de les nostres emocions i dels afectes que creem en la relació amb les altres persones.

La primera té a veure amb tu mateix, mentre que la segona té a veure amb la relació amb altres persones.

Un exemple de No responsabilitat afectiva és el ghosting. És quan una persona amb qui estàs mantenint una relació afectiva de sobte, desapareix: deixes de rebre missatges, trucades i, quan intentes posar-te en contacte, no reps cap resposta. Tot això, sense que poguessis preveure que podria passar i sense cap explicació per l’altra part. Aquesta forma de finalitzar les relacions sol tenir conseqüències greus en l’autoestima i autoconcepte de la persona a qui no se li ha donat l’oportunitat de saber i decidir sobre la relació.

El gaslighting és una forma de violència psicològica, invalidació emocional i maltractament, en que la persona que el pateix pot acabar dubtant de si mateixa i de la seva percepció de la realitat. L'objectiu és aconseguir controlar de forma subtil a la persona, alhora que es provoca en ella una conducta explosiva amb la intenció de fer-la sentir culpable i responsable dels aspectes que no funcionen a la relació.

Inscripcions a: salut@elprat.cat (cal enviar un correu electrònic amb el nom i cognoms i un telèfon de contacte).

En el marc del Dia Europeu de la Salut Sexual.