Esteu aquí

Mercat de la Cooperativa 25 cracks de l’escola Bernat Metge

El mercat de la cooperativa escolar és el dia en què els alumnes de l’escola participant al programa Cultura Emprenedora a l'Escola venen els seus productes. Estaran acompanyats de la Fundació Rubricatus que serà el projecte social a qui destinaran part dels seus beneficis (https://www.rubricatus.org/).

 

Un grup de 25 alumnes de l’Escola Bernat Metge de la nostra ciutat han creat la primera cooperativa escolar del Prat. Aquest projecte permet apropar el món de l’economia social i solidària i els principis del cooperativisme a l’escola: la participació voluntària i oberta, la gestió democràtica, l’interès per la comunitat, la participació econòmica de les persones sòcies en un projecte comú... Es tracta d’un projecte simulat, amb què l’alumnat segueix tots els passos necessaris per formar una cooperativa. 

"25 cracks" que fan productes artesanals amb materials reciclats

Tot l’alumnat implicat, de 5è d’educació primària, és soci fundador de la cooperativa. El procés dura tot el curs i consta de diverses fases: la constitució i legalització de la cooperativa (triant-ne nom, representants, elaborant els estatuts, determinant el capital social...), el disseny dels elements gràfics, l’elecció del producte a elaborar, la seva venda i, finalment, la destinació d’una part dels beneficis a projectes socials de la ciutat, elegits pel mateix alumnat. El propi alumnat ha decidit anomenar la cooperativa “25 cracks” i dedicar-se a l’elaboració de productes artesanals a partir de material reciclat. Part dels seus beneficis els donaran a un projecte social del municipi escollit per votació. En aquest cas, el projecte seleccionat va ser La Fundació Rubricatus. 

Durant tot aquest procés, l’alumnat desenvolupa competències formatives (lingüístiques, matemàtiques, digitals, artístiques...) i també aprèn que hi ha un model econòmic alternatiu al tradicional, que posa el benestar de les persones al centre enlloc del lucre i els beneficis.  

Col·laboració amb l'Ajuntament i la Diputació

Tot i ser una cooperativa simulada, l’objectiu és que l’experiència sigui el més real possible. L’alumnat de l’Escola Bernat Metge s’ha adreçat, fins i tot, a l’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC) per sol·licitar el registre de la cooperativa, amb tota la documentació pertinent. A més, l’Ajuntament del Prat els ha fet entrega d’un NIF (simulat). 

L’Ajuntament del Prat, a través de les regidories de Promoció Econòmica i d’Educació, va posar en marxa aquest projecte a principis d’aquest curs escolar, ja que es tracta d’una de les accions educatives i de sensibilització del Pla d’actuació per dinamitzar l’economia social i cooperativa, aprovat el maig de 2017, i l’objectiu és ampliar-la a més alumnes el curs vinent. La iniciativa s’emmarca en el programa Cultura Emprenedora a l’Escola, de la Diputació de Barcelona.