Esteu aquí

Imatges contra l'oblit. Memòria històrica palestina. Vivències de la Nakba a Catalunya

Contra l

Exposició vídeo fotogràfica a partir de material cedit per diverses persones de la comunitat palestina de Catalunya. Organitzada per l'Associació SUDS

Un dels pilars del discurs sionista és la negació de la presència del poble palestí a la seva pròpia terra. L'eslògan sionista “una terra sense poble per a un poble sense terra” és l'exemple emblemàtic de la dissociació de la realitat sionista per justificar la colonització i l'apropiació de Palestina.

Aquesta idea negacionista d'esborrar l'existència del poble palestí té molts capítols a la història de l'Estat d'Israel. Robatori arqueològic a gran escala, confiscació de tota mena de documentació oficial palestina, arxius socials, culturals, cartes, documents i fotografies íntimes de les famílies palestines, amb la intenció d'esborrar, a la pràctica, tot indici de realitat del poble nadiu. És per això que la necessitat de representació per al poble palestí és un exercici de legitimació de la seva pròpia existència, de fer-se tangible i real alhora, malgrat que l'Estat d'Israel utilitza tota la maquinària de destrucció i violació dels Drets Humans cap al poble palestí.

La fotografia sorgeix com una constatació innegable que ens porta a la ineludible afirmació “això ha passat”, on allò relatat i allò fotografiat esdevé un certificat de l'existència del poble palestí a Palestina.

Diverses persones membres de la comunitat palestina a Catalunya han obert casa seva, els seus àlbums de fotos familiars, documentació administrativa atresorada durant anys, objectes de forta càrrega històrica. Ens han relatat com van viure la Nakba en primera persona, com van haver de fugir “amb allò que s'ha posat”, com les dones palestines han tingut i han d'enfrontar la doble ocupació -la del territori i la dels seus cossos-, com el poble palestí resisteix i s'enfronta a la força ocupant. Resistir és existir. Agraïm la generositat d'Ahmad, Ibrahim, Mazied, Miasar, Natàlia, Nour, Salam, Sami, Youssef, per obrir els seus cors i contribuir a fer que la memòria històrica palestina estigui viva a Catalunya.

 

  • Accessible

Activitats relacionades