Esteu aquí

Concert: Tarta Relena presenta Fiat Lux

Tarta Relena

Folk tronadet i Gregorià progressiu

Tarta Relena neix el 2016 com un projecte de dues cantants per explorar a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. Lluny de voler crear un segell d’allò tradicional i de definir la mediterraneïtat, Tarta Relena treballa un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que d’una manera o altra es relacionen amb l’àrea geogràfica del Mediterrani.

Tarta Relena canta des de la perspectiva que allò que anomenem folklore és un repertori viu i en moviment. Així doncs, aquesta realitat és modelable i es pot reinterpretar amb els instruments i sonoritats que tenim ara a l’abast. Una eina clau és l’electrònica amb què resignifiquen les melodies sense deixar de banda els seus orígens. L’estudi i el coneixement del recorregut i els contextos que han bressolat aquestes músiques obre les portes de l’experimentació cap a nous significats. En la feina de Tarta Relena hi ha també una voluntat de jugar a desdibuixar el concepte d’autoria, fent conviure melodies anònimes tradicionals i cançons pròpies de nova creació sota el mateix paraigua, tractant-les de la mateixa manera i posant al centre la transmissió oral, element central de la tradició.

Un dels punts forts del projecte és la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements. En el treball del repertori hi conflueixen els recursos de diferents tècniques vocals (flamenco, líric, tradicional, jazz...), que permeten una vasta exploració de les possibilitats de la veu.

El gener de 2019 Tarta Relena va publicar el primer treball discogràfic titulat Ora Pro Nobis (The Indian Runners, 2019), Premi Enderrock de la crítica al millor disc de folk del 2019, que consta de vuit cançons a cappella amb una presència subtil de l’electrònica. L’abril del 2020, durant el confinament, publiquen el segon treball, Intercede Pro Nobis (The Indian Runners, 2020), reconegut per Rockdelux com el millor EP nacional del 2020, que incideix en la importància del diàleg entre la veu i l’electrònica.

Fiat Lux és el primer disc de llarga durada i és una exploració del concepte de ciclicitat a partir del record, la nostàlgia i l’evocació de sentiments. Els poemes d’amor que va escriure Safo de Lesbos o les cançons tradicionals sefardites tracten la mateixa problemàtica emocional a què ens enfrontem com a individus del 2021. Sigui a la Grècia arcaica, a l’època medieval o en plena pandèmia mundial, el jo passa pels mateixos processos de joia i dolor, els tanca i en recomença de nous, sense poder evitar el transcurs de les coses. Cada jo poètic s’il·lumina entremig de tots els altres per dir el que ha de dir.

A través de les històries de personatges poderosos i transcendents en el temps, com ara la Mare de Déu, Hildegarda de Bingen o la tribu de dones paixtu a l’Afganistan, s’explora l’atemporalitat i la transcendència d’aquestes veus i els seus discursos, tot revisitant-les i cantant-les des de la perspectiva actual.

Tarta Relena són:
Marta Torrella, veu i electrònica.
Helena Ros, veu i electrònica.

Fiat Lux és una coproducció de Tarta Relena i The Indian Runners amb:
(a)phònica – festival de la veu de Banyoles
La Marfà – Centre de creació musical de Girona
Idea, composició, direcció i interpretació: Marta Torrella i Helena Ros Producció sonora enregistrada: Òscar Garrobé i Juan Luis Batalla Producció sonora directe: Gerard Valverde Espai lumínic: Pol Mas de Xaxàs i Marc Arroyo - Oscila Studio Dramatúrgia: Roser Casamayor Moviment: Joaquín Collado - Antes Collado Vestuari: Pau Aulí Art: Clàudia Torrents – Arkivia Producció: Arnau Seguí i Oriol Barba - The Indian Runners

Activitats relacionades

Presentació de temporada

Tipus: Conferència Xerrada
Quan: 23/01/2022 de 18:00 a 19:00 h
On: Teatre L'Artesà