Ara més que mai, creativitat i disseny

La Fira Avícola és un gran aparador dels productes i del talent km0. També ho és el seu cartell, que enguany ha creat i desenvolupat les dissenyadores de SAO, una entitat social de la ciutat. Parlem amb les seves creadores, Pilar Ángel i Iris Castillo.

"En un any difícil, volem celebrar la vida i l'orgull potablava, que són els pollastres, el Parc Agrari i tota la ciutadania del Prat"

A SAODisseny dieu “fem disseny i comunicació amb impacte social”. Com ho feu?


Creiem en el disseny com una eina per canviar el món. Ajudem a empreses i organitzacions a crear solucions, millorar la seva comunicació i aconseguir una millor visibilització. Som un equip multidisciplinari on el joven té un paper important. A SaóPrat treballem per generar oportunitats formatives i laborals per als joves que ho tenen més difícil. Aquells que fan la formació en disseny tenen l’opció de formar part de la nostra empresa d’inserció i participar dels encàrrecs, com aquest. Per ells i elles, el pas per SaóDisseny significa un aprenentatge valuós que els ajuda a introduir-se al món laboral i alhora acabar de definir el seu futur. Per altra banda, també promovem l’ús de processos i materials respectuosos amb el medi ambient, cuidant-nos els uns del altres.


Quina és la vostra relació com a creadores amb el Prat? Com us inspira la ciutat?
Existeix una relació més personal de descoberta d’una ciutat que inicialment ens era desconeguda, i que amb el temps ha esdevingut una ciutat amable, on sentim cantar els ocells i els nens i nenes jugant a l’escola. Sovint fem el trajecte del Prat a Barcelona en bicicleta, i acaba sent un viatge on sentim un canvi de ritme, d’escenari, i on fluexien alguns pensaments i aguditzem els nostres sentits. És una ciutat petita, que es fa estimar, i on podem establir relacions de cooperació i confiança.

 


D’aquesta factoria ha sorgit el cartell de la 47ena Fira Avícola, segurament una de les edicions més extraordinàries que hem viscut. Com heu afrontat aquest repte? Com ha estat el procés creatiu?
El repte és gran. És un any difícil i diferent per a tothom. Ha canviat la nostra forma de relacionar-nos amb les amistats, amb els familiars, amb la gent gran, a les botigues, etc. És un moment d’inflexió i de posar en valor algunes coses que teníem oblidades... I la fira és una excusa de la ciutat per reunir-te, per fer un tomb amb els nens, per prendre una tapa amb els amics. No volem renunciar a la possibilitat d’estar junts i juntes, de trobar-nos i d’alguna manera celebrar la vida i l’orgull potablava, que són els pollastres, el Parc Agrari i tota la ciutadania del Prat.

Expliqueu-nos el cartell que sorgeix d’aquest procés.
La idea és donar valor a les persones, la protagonista de la campanya és la ciutadania del Prat. D’alguna manera abracem a aquest pollastre, del qual estem orgullosos i que es símbol de la ciutat, i la ciutat la fa la gent. Mostrem a la gent, somrient, orgullosa de ser potablava. Més orgullosa que mai, perquè sap que estem en un moment difícil i que cal de la nostra implicació conjunta.


I quin paper hi tenen el pollastre i la gallina de la raça Prat?
El pollastre i la gallina, són un símbol de la ciutat, quelcom únic i que ens fa sentir orgull. I per això els volem fer presents i mostrar qui els cuida. Mentre elaboràvem la campanya, gràcies als cuidadors Luís i Victor, hem pogut apreciar la bellesa del pollastre potablava, les seves plomes, la cresta i la seva actitud, sempre tranquil i a gust quan era abraçat per les persones durant les fotografies.

Fer tot això ha estat tot un repte logístic. Com ha anat?
Per tal de donar cabuda a tothom i que tothom se sentís representat, tenim ciutadania, entitats socials, de la cultura, de l’esport, tenim els criadors que cuiden dels nostres pollastres, agricultors i restauradors, avis, petits, joves... Veure a totes aquestes persones juntes et treu un somriure. Gestionar i juntar a tothom és molta feina però pots sentir com totes les persones fan més força que mai i com es fa gran aquest sentiment de comunitat. 

[ Bertran Cazorla ]