Bestiario del Delta

Erico Pesin

Modalitat 6: Exposició (impulsa Centre d’Art Torre Muntadas)

Un catalitzador de sentiments, pensaments i sabers populars que existeixen però que no son visibles

Erico Pesin planteja la creació d'un bestiari fantàstic d'éssers imaginaris que podrien habitar el delta del riu i altres espais peculiars del Prat de Llobregat. A través de la participació de gent que viu o ha viscut al Prat i de les històries, llegendes i anecdotaris personals busca crear una visió particular del territori. Generar un espai intermedi on realitat i i ficció es mesclen, temporalitats diverses s'afecten de formes inesperades i connecten històries i relats del passat, present i futur.

Treure a la llum éssers fantàstics que poden ajudar a parlar de temes rarament pronunciats i esdevenir metàfora de com ens relacionem amb el delta, també una zona intermitja entre el mar i la terra, un territori que encarna tensions entre allò més local i l'escala global, carregat d'interessos geoestratègics, de simbolismes i significats íntims i personals lligats a tradicions locals i familiars.

La performativitat de les imatges

La cianotípia és el mètode que ha escollit l'autor per treballar aquests imaginaris. Una tècnica fotogràfica d'impressió que es basa en l'aplicació d'una solució fotosensible sobre algun material o suport (normalment paper) i que, en exposar-se a la llum del sol, n'altera la composició per oxidació fent emergir imatges amb aire fantasmal. Lluny de ser una tècnica instrumental, esdevé central en la forma de pensar i construir les imatges del projecte. Les qualitats del medi i la materialitat dels mitjans s'ajusten perfectament a què és pensable i de quina manera; una forma de deixar emergir formes, figures i entitats en construcció.

Amb l'acompanyament de Jesús Arpal (Cooperativa La Caníbal).