Connexions

mon_contemporani_connexions_2.jpg

Connexions és un projecte impulsat i coordinat pel Cèntric dins del marc del programa IntersECCions, en el qual es desenvolupa un procés de treball col·laboratiu entre alguns dels instituts de secundària de la ciutat (Institut Ribera Baixa, Institut Baldiri Guilera, Institut Estany de la Ricarda i Institut Salvador Dalí).

El projecte, que es desenvolupa dins l’àmbit de Coneixement de la ciutat del programa IntersECCions, gira en cada edició al voltant d’un eix temàtic diferent. A partir d’aquesta temàtica comuna, cada institut desenvolupa un projecte amb identitat pròpia des de diferents assignatures i àmbits. Amb aquest punt de partida, el projecte pretén fomentar i desenvolupar l’esperit crític de l’alumnat i facilitar un marc de reflexió amb l’acompanyament dels seus professors.

Joves: Reflexions d'un confinament 

La cinquena edició del projecte Connexions treballa com a eix temàtic la reflexió dels joves sobre el present i el futur més immediat, en el context de pandèmia que vivim actualment. Els joves i adolescents són un col·lectiu que s’ha vist especialment sacsejat per la crisi de la covid-19. Han vist com les seves relacions personals es limitaven a causa del confinament, han passat a estudiar virtualment, sense contacte amb companys i professorat,  i sovint se'ls ha culpabilitzat força de no respectar les mesures sanitàries de contenció de la pandèmia. Tot plegat, sumat a la incertesa del futur, s’ha traduït en un augment de la frustració i l’ansietat entre aquest sector de població.

En aquest context, l’elecció d’aquesta temàtica per l'edició d'aquest any del Connexions pretén donar veu als propis joves, així com facilitar-los un espai i un marc de reflexió perquè puguin indagar i expressar des de diferents òptiques les seves inquietuds, emocions i sensacions sobre com han viscut aquest darrer any excepcional i com afronten els reptes del present i del futur. Més informació i vídeos aquí 

Aquest curs l’eix temàtic comú és “La Mediterrània”, una temàtica prou àmplia des de la qual es pot tractar la vessant cultural, la immigració, la llibertat d’expressió, etc. Des del Cèntric Espai Cultural es proposa l’encaix amb algunes xerrades emmarcades en el cicle que organitzen aquest curs de Món contemporani, (Re) Pensem Europa, amb els temes que cada institut acabi treballant.

Els agents educatius i culturals participants al projecte són: Institut Ribera Baixa, Institut Baldiri Guilera, Institut Estany de la Ricarda, Institu Salvador Dalí, Arxiu Municipal i Cèntric Espai Cultural.

En aquesta edició el projecte gira al voltant de la noció de "la diferència”, un concepte fortament vinculat al nostre present i molt representatiu del moment social en el què vivim. Cada centre educatiu i el seu alumnat treballa la diferència en relació a l’assignatura vinculada al professorat referent: la creació literària, el pensament filosòfic, l’escenificació teatral o la cultura audiovisual.

La tria de la temàtica d’aquest curs és un exemple del treball compartit i col·laboratiu dels diversos agents educatius de la ciutat que forment part del projecte; Institu Estany de la ricarda, Institut Salvador Dalí, Institut Ribera Baixa, Institut Baldiri Guilera i el  Cèntric Espai Cultural.

Per a l’edició 2018-2019 es reforça la col·laboració d’altres agents locals  (artistes, lingüistes, formadors...) en les sessions de treball als centres, així com la comunicació entre centres. Aquesta última amb l’objectiu de compartir les diferents fases dels aprenentatges de l’alumnat i de l’evolució del projecte, mitjançant el recurs de les eines digitals.

Connexions 2017-2018 és la segona edició del projecte col·laboratiu impulsat pel Cèntric Espai Cultural. El projecte estableix un marc de treball comú entre quatre centres de secundària i compta amb el suport del l'equip tècnic del Cèntric.

Els quatre centres participants de Connexions comparteixen punt de partida comú. Es tria un concepte o situació fortament vinculat al present i molt representatiu del moment en que vivim. El concepte d'aquest curs és la 'Identitat Líquida' de Zygmunt Bauman. Aquest element inicial es posa en diàleg amb obres i plantejaments d’artistes i pensadors facilitant així que l'alumnat construeixi un espai de debat i reflexió i es connectí amb la realitat que l’envolta i a les seves pròpies experiències individuals i col·lectives. De manera col·laborativa l’alumnat defineix un punt de vista propi i li donen forma a través de diversos llenguatges (artístic, literari, periodístic). En finalitzar els processos de treball tots els instituts comparteixen els resultats en una posada en comú a l’Auditori del Cèntric Espai Cultural.

Durant el curs 2017/18  han participat els instituts  Ribera Baixa, Baldiri Guilera, Estany de la Ricarda i Salvador Dalí.