Allò que realment importa

Maig 2020

A tothom ens agradaria que aquesta revista fos diferent: que ens parlés d’una nova edició presencial de l’Escarxofa&Jazz, o de places i carrers plens per la diada de Sant Jordi; que reflectís, en definitiva, com els pratencs i les pratenques aprofitàvem la tornada del bon temps, l’arribada de la primavera, per trobar-nos a l’espai públic. El coronavirus ens ha pres tot això. I el més greu de tot: la maleïda malaltia ens segueix prenent persones estimades. Per això, la revista que teniu a les mans està dedicada de forma monogràfica, com no podia ser d’una altra manera, a la resposta que el Prat està donant a aquesta crisi sense precedents que estan patint la nostra ciutat, el país i tot el món. Hi trobareu els testimonis de molta gent: des de les metgesses responsables de l’atenció sanitària primària fins a nombroses persones que fan voluntariat, passant per personal municipal de molts serveis que segueixen al peu del canó. A tota aquesta gent, vull agrair-los que tinguin cura del Prat i de la seva gent en aquests moments.

Són moments de crisi sanitària, però també econòmica i social. Cal trobar respostes que estiguin a l’altura d’un desafiament que està sacsejant els fonaments de la nostra forma de conviure, de treballar, de produir i de consumir; respostes que passin, en primer lloc, per fer costat a aquelles persones que resulten més colpejades per l’actual situació: les llars més vulnerables, els comerços que ara han de mantenir les persianes abaixades o els i les treballadores que han perdut la seva feina; i respostes que assumeixin, sobretot, que no tornarem a la normalitat prèvia a la pandèmia. Caldrà construir una nova normalitat, aprenent les lliçons de la crisi: per exemple, que mai més podrem menystenir la importància de serveis públics com el de la salut, o el caràcter essencial d’unes tasques de cura que havien estat invisibilitzades, i que preservar l’equilibri en un territori que compta amb una reserva de biodiversitat com el delta i una font d’aliments frescos com el Parc Agrari és una qüestió de supervivència.

Aquestes eren les conviccions que guiaven el projecte de ciutat que estem construint, el Prat del futur. Ara més que mai, construïm les bases d’aquesta ciutat més sostenible, humana i resilient.

 

Lluís Mijoler
L'alcalde