Al Prat, les cures, al centre

Març 2021

Les cures són essencials. Tothom hem necessitat i necessitarem que tinguin cura de nosaltres en algun moment de la vida. La nostra societat no se sostindria sense el treball i el temps que moltes persones dediquen a aquesta tasca que, malgrat això, està massa sovint oblidada i invisibilitzada.

Revertir això, reconèixer la seva importància, i organitzar-les millor, és un dels grans reptes de les nostres ciutats, cada cop més envellides. Ja ho era de fa temps i ho ha fet més palès que mai la pandèmia de la covid, una malaltia que ha colpejat especialment la gent gran i les residències del nostre país, i que ha posat en evidència que hem de repensar la forma en què assistim la nostra gent gran i les persones dependents.

Per això, ara més que mai, al Prat impulsem un projecte que ja vam preveure quan vam dissenyar el pla d’actuació d’aquest mandat: repensar i millorar el servei d’ajuda a domicili, que acompanya les persones grans o amb dependència que necessiten suport per viure bé i amb autonomia a les seves llars, que ja presta servei a 470 famílies pratenques i creix cada any. L’hem desmercantilitzat: ja no l’explotaran grans empreses amb ànim de lucre, sinó una entitat pública i social. I l’hem descentralitzat: es tracta de posar les persones i el seu entorn al centre del servei, per millorar l’atenció que els prestem, un servei, en definitiva, més proper, més públic i de més qualitat.

Repensar les cures passa també per reclamar a la resta d’administracions que en reconeguin la importància cabdal per al sosteniment de les nostres comunitats i dediquin recursos suficients a aquest àmbit, tan precaritzat com feminitzat. I també, perquè els homes assumim d’una vegada la nostra corresponsabilitat en les cures. Ens ho recorda la psicòloga pratenca Marisol Rojas, directora del Pla d’Igualtat de Gènere a l’Ajuntament, que reflexiona en aquesta edició sobre els reptes del feminisme a propòsit del Dia Internacional de les Dones. Amb projectes com aquest, seguim construint una ciutat justa, feminista i humana.

 

Lluís Mijoler
L'alcalde