Esteu aquí

Unes 60 persones assisteixen a la xerrada sobre prevenció del càncer de mama

Convocada per l’associació veinal Jardins de la Pau

dilluns, 9 març, 2020 - 08:30

Dins de les activitats del 8 de març i de l’Aula de Salut, el 5 de març passat l'associació veïnal Jardins de la Pau va organitzar una xerrada sobre la prevenció del càncer de mama. L'associació considerava que algunes dones del barri no es feien les revisions de mama a partir dels 50 anys. Els Serveis Municipals de Salut Pública i Consum, juntament amb l’ICO (Institut Català d’Oncologia) es van mobilitzar per donar resposta a la demanda de l’entitat, dirigida per Yolanda Carrasco.

Jackie Valera, infermera del Programa de Prevenció i Control del Càncer de l’ICO, va explicar que la participació del programa poblacional de cribratge es troba en el 70,4 % a Catalunya, mentre que al Prat és lleugerament superior, ja que arriba al 75,7 %.

A partir dels 50 anys, la mamografia s'ha de fer cada dos anys. Aquesta és l'única prova validada que facilita un diagnòstic precoç. S'hi poden veure, fins i tot, lesions milimètriques i premalignes. Moltes vegades la por condiciona les dones a fer-se les proves, però sempre es pot parlar amb el personal tècnic altament qualificat per comentar dubtes. 

La incidència del càncer de mama puja a partir dels 40 anys. Més enllà de les proves diagnòstiques, els hàbits saludables són primordials. 

Hàbits saludables

La xerrada va ser una bona oportunitat per recordar els 5 blocs d’habits saludables, per a tothom, però especialment per a les dones a partir dels 50 anys:

1.Mantenir un pes adequat, saludable. A partir dels 40 hi ha tendència a acumular greix a la part abdominal (le més perillosa, ja que augmenta els riscos de patir malalties cardiovasculars). Evitar l’augment de pes al torn de la menopausa.

2. Dieta equilibrada, amb seny, no cal anar-se als extrems. Evitar els aliments processats, evitar que la carn sigui la protagonista dels nostres àpats, cal omplir el plat de verd i menjar fruïta. Evitar fregits i sucres. Seguir una dieta mediterrània.

3. Tolerància 0 al tabac, no només per al càncer de mama, sinó per al càncer de pulmó i molts altres tipus de càncers i malalties.

4. Limitar l’alcohol. Beure molta aigua i infusions naturals.

5. Fer activitat física, moviment i evitar el sedentarisme. A partir dels 50 hi ha problemes osteomusculars, per això cal adaptar l’exercici físic a les pròpies possibilitats d’acord amb l’edat, etc. (ioga, tai-txi, ...). Segons Jackie Valera, "cal evitar viure al sofà! Millor invertir en unes bambes amb una bona sola i aneu a caminar! (o ballar, pilates, ioga...)".

Toca les teves mames

Per a les que no arriben als 50 cal conèixer les pròpies mames, tocar-les (sense obsesionar-se) davant del mirall serà una forma d’observar si hi ha canvis a la pell, als mugrons i a les aixelles. Si teniu dubtes cal anar a la metgessa o metge de capçalera i preguntar-li.

Les mamografies no es fan abans dels 50 a totes les dones perquè la mama és molt fibrosa i densa, i la mamografia no permet veure-hi bé. Si la dona precisa una mamografia abans d’aqueta edat, serà el metge de capçalera qui la indiqui.

L’herència genètica pot condicionar però és un tipus de càncer amb molt poca incidència.
L’índex de supervivència d’aquest tipus de càncer és altíssim, degut sobret ot a que es diagnostiquen càncers en un estadi molt incipient.

Propera xerrada sobre càncer de colon

La propera xerrada, de prevenció de càncer de colon serà el 31 de març, a lles 17.30 h, al Centre Cívic Palmira Domènech, a càrrec de l’ICO, organitzada per l’associació veïnal del Nucli Antic. L'entrada és lliure per a tothom.

El càncer colon es diagnostica menys i, quan es detecta una lessió pre-maligna, es pot treure i s’evita que creixi i s’extengui.
 

Compartir

Noticies relacionades

Vacuna grip

dilluns, 25 octubre, 2021 - 14:45

Arrenca la campanya de vacunació de la grip

​Amb el lema “Aquest hivern no t’arrisquis, vacuna’t ara contra la grip”, la...

dilluns, 25 octubre, 2021 - 11:30

El Casal de la Gent Gran El Remolar reobre les seves portes

L'espai relacional de jocs i conversa acollirà amb normalitat a les seves...