Esteu aquí

Una platja per alimentar-ne d'altres

Una de les mesures per corregir l'impacte ambiental de l'ampliació del port de Barcelona consisteix a construir una platja que aporti sorra a les situades més al sud.

dimarts, 1 juny, 2004 - 12:57

Un dels problemes principals del delta del Llobregat és la regressió de la línia de la costa, causada per la interrupció dels corrents marins als dics del port de Barcelona. El lloc on la costa ha retrocedit més és a la zona més avançada del delta, just a les platges del Prat, d'on desapareix una sorra que es va acumulant al sud del delta, a la zona de Castelldefels. L'ampliació del port podria agreujar aquesta situació, i és per això que cal crear una nova platja, just al sud del nou dic d'abric, que alimenti de sorra les platges situades més al sud.

La platja de Ca l'Arana es construeix al costat de la futura desembocadura del Llobregat, davant la nova llacuna de Cal Tet. El port de Barcelona és el responsable de la creació d'aquesta platja, per a la construcció de la qual es necessita fer una aportació de 3.500.000 de metres cúbics de terra i sorra, procedents en gran part de l'interior de la zona d'ampliació del port i de l'excavació de la nova llera del Llobregat. Es tracta de sorra de bona qualitat.

Segons una fórmula matemàtica calculada per la Universitat Politècnica de Catalunya i avalada per diversos anys d'experiència de la Direcció General de Costes, els corrents marins aniran desgastant aquesta platja i en dipositaran la sorra a les platges situades més al sud, de la qual cosa es beneficiarà especialment la platja del Prat. Per això, la platja de Ca l'Arana necessitarà aportacions periòdiques i artificials de sorra. No es descarta que, en cas de forts temporals i en situacions de necessitat puntual, la resta de platges del Prat també rebin sorra de manera mecànica, tot i que la previsió és que l'aportació natural procedent de la platja de Ca l'Arana sigui suficient per regenerar la costa pratenca de manera gradual.

La platja de Ca l'Arana està en plena construcció; dels 3,5 milions de metres cúbics de terra i sorra que necessita, encara en falta aportar gairebé un milió. La previsió és tenir-la acabada d'aquí a un any i mig, coincidint amb el final de les obres de desviament del riu.

La platja de Ca l'Arana no estarà equipada per al bany. En realitat, tindrà una funció bàsicament de reneutralització, amb una zona interior dedicada a la protecció de la fauna, especialment del corriol camanegre, i amb vegetació natural i recreació d'aiguamolls salins. La platja, de forma triangular, tindrà un màxim de 800 metres de profunditat.

Compartir

Noticies relacionades

Arbre

dimarts, 26 octubre, 2021 - 09:45

Comença la renovació d’arbrat de la ciutat per la tardor i hivern

Aquesta campanya té l’objectiu de revisar, tractar i plantar nous arbres de...
Carrer Ferran Puig

dimarts, 26 octubre, 2021 - 07:00

Prova pilot per identificar residus comercials

Els establiments que participen han d’utilitzar unes bosses gratuïtes per les...
Espigolada

divendres, 22 octubre, 2021 - 12:30

Èxit de participació a l’espigolada popular

Gairebé una vintena de persones han participat a una de les primeres...