Esteu aquí

Un tomb per la pineda

Del 22 al 30 de març, qui ho vulgui podrà participar en les visites guiades a la pineda litoral de can Camins, organitzades per l'Ajuntament per donar a conèixer els valors d'aquest espai natural.

dissabte, 1 març, 2003 - 01:00

Aquesta pineda, gràcies a les dècades de tancament, és una de les millor conservades de la costa catalana. La pineda formarà part del futur parc Litoral i, per tant, serà accessible al públic, tot i que amb restriccions. Amb les visites guiades, l'Ajuntament pretén que molts pratencs i pratenques descobreixin la pineda de can Camins, coneguin els seus grans valors naturals i comencin a veure la necessitat de preservar-la i fer-ne un bon ús un cop es faci accessible a la ciutadania.

El seu alt valor natural impedirà que es converteixi en una pineda totalment accessible, a l'estil de les de Castelldefels. Malauradament, les obres d'ampliació de l'aeroport han obligat a talar aproximadament un terç de la pineda original. La resta, però, serà conservada.
Les pinedes litorals de pi pinyer situades sobre dunes són hàbitats de conservació prioritària dins la Unió Europea, segons una directiva comunitària. La mitjana aproximada dels pins de la finca és de 68 anys. En els sectors central i interior es troben pins madurs ben desenvolupats, mentre que en el front litoral es conserva un dels tresors de l'àrea, una ampla franja de pins de mida arbustiva, anomenats pulvinulars, de siluetes modelades pel vent. Aquest espai, a cavall de la rereduna de la platja, és molt fràgil, biològicament molt valuós i difícil de reproduir.

La pineda de can Camins acull comunitats vegetals de sotabosc tan singulars com les orquídies. Se n'hi han trobat onze de les vint-i-una espècies detectades al delta del Llobregat, quatre d'elles en la categoria de rares, amb un total d'uns 800 exemplars. També hi ha vegetals d'aiguamoll, catalogats com de protecció prioritària a Europa. Pel que fa als ocells, hi nien algunes espècies en regressió a Catalunya, com el cucut reial, el xot o la xixella. Durant l'hivern, diversos rapinyaires com l'esparver o l'astor fan ús d'aquest espai.

 

Per saber-ne més
Per apuntar-se a les visites i rebre'n més informació, adreceu-vos al Centre d'Informació Ambiental, Cases d'en Puig (pl. de l'Agricultura, 4. Tel. 933 709 002. casesdenpuig@aj-elprat.es)

Compartir

Noticies relacionades

Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...
Bus L22 Bellvitge

dimecres, 24 abril, 2024 - 10:30

Comencen les enquestes per al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible al Prat de Llobregat

A partir del dijous 25 d’abril, podreu rebre una trucada telefònica amb un o...
biodiverciutat

dimarts, 23 abril, 2024 - 08:00

BioDiverCiutat: El Prat participa en la competició internacional per a la biodiversitat urbana a través de BioPrat

El Prat s'uneix al City Nature Challenge, una competició global que celebra...