Esteu aquí

Tres escoles del Prat van construint el projecte de camins escolars

Es presenta el projecte pilot a les comunitats de les escoles Pepa Colomer, Ramon Llull i Galileo Galilei

Presentació a la comunitat de l’Escola Galileo Galilei.

dimecres, 22 maig, 2019 - 10:45

Per tal de dissenyar el projecte de Camins Escolars, la segona proposta més votada dels Pressupostos Participatius, es va seleccionar una zona pilot que comprenia les escoles de primària Pepa Colomer, Ramon Llull i Galileo Galilei. La comunitat educativa d’aquests centres (professorat, alumnat i famílies) i l’alumnat d’ESO de l’Institut Ribera Baixa, juntament amb entitats i equipaments de l’entorn han participat en l’elaboració d’una diagnosi participativa durant els mesos d’octubre a desembre. 

El procés participatiu de Camins Escolars és un projecte comunitari que té per objectius millorar l’autonomia i la percepció de seguretat en la mobilitat dels infants a l’entorn quotidià de les escoles, promoure la corresponsabilitat de les tasques de cura i una mobilitat saludable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient. 

El model de camins escolars al Prat

Amb l’objectiu de continuar amb la tasca de definir i construir conjuntament el projecte, els dies 16, 20 i 21 de maig s’ha compartit l’estat de la qüestió del projecte de camins escolars a les escoles Galileo Galilei, Ramon Llull i Pepa Colomer respectivament on alumnat, famílies, comunitat educativa, l’entorn als centres i el personal tècnic de diverses àrees de l’Ajuntament que ha treballat en el projecte.

Fruit de la diagnosi realitzada als centres educatius s’han pogut definir els elements que conformaran els camins escolars:

  • Senyalització d’itineraris per tal de donar identitat i continuïtat a la xarxa del camí escolar definida durant el procés. Els itineraris corresponen als camins utilitzats amb més intensitat i als carrers on s’ubiquen per exemple comerços amics o amb qualitats físiques i comunitàries reconegudes com a favorables. 
  • Els punts de trobada com un lloc ubicat en la ruta escolar ideal per trobar-se amb amics i amigues per a continuar plegats fins a l’escola. 
  • Els encreuaments són llocs visibles en la ruta del camí escolar i identificats amb un senyal que garanteix l’orientació. 
  • Identificació de comerç amic  i serveis a peu de carrer que seran aliats perquè la seva presencia dóna seguretat, la seva ubicació construeix xarxes de carrers actives a diverses hores del dia i recolzen les relacions socials a l’interior d’una comunitat.

Accions socioeducatives

Un dels elements bàsics del model consisteix en accions socioeducatives i d’organització per transmetre el contingut i valors del projecte a les comunitats dels centres educatius, a la ciutadania i dins de l’organització municipal:

  • Integració del projecte a les activitats educatives d’educació viària, salut, medi ambient del catàleg
  • Elaboració i desplegament del model de Comerç amic amb representants de comerciants de la ciutat
  • Consolidació de les estructures de treball municipal i comunitàries


 

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 21 juny, 2021 - 13:30

El Consell dels Infants pregunta a l'alcalde i fa el sorteig per la seva renovació

Les conselleres i consellers han transmès les propostes, demandes i dubtes...

divendres, 18 juny, 2021 - 10:00

Cloenda del projecte Converses Literàries

S’acomiada el curs donant veu a la comunitat implicada
Sant Joan 2021

divendres, 18 juny, 2021 - 09:00

La platja, tancada la revetlla de Sant Joan per seguretat

A partir de les 8 del vespre no s'hi podrà accedir en cotxe, transport públic...