Esteu aquí

Tot allò que sempre vau voler saber...

... sobre el contenidor groc i mai no us vau atrevir a preguntar. Amb aquesta pàgina comencem un seguit d'informacions sobre el tractament dels residus, un tema que genera molts dubtes entre els ciutadans i les ciutadanes. Començarem amb el contenidor groc, el dels envasos.

divendres, 20 desembre, 2002 - 01:00

Cada ciutadà del Prat genera 1,3 quilos de brossa al dia, el 30 % dels quals són envasos lleugers: llaunes, brics, paper d'alumini, bosses, garrafes de plàstic. Aquests residus han d'anar al contenidor groc. D'aquí passen a plantes en les quals se separen i es reciclen. Dels contenidors grocs del Prat es recullen prop de 35.000 quilos de residus al mes, que solen ser costosos de produir, d'un sol ús i cars i complexos de reciclar. Per això, el millor és utilitzar-ne com menys, millor. Analitzem tres dels elements que van a parar al contenidor groc.

LLAUNES
De què són fetes?
Representen el 4 % en pes de la brossa domèstica. Són fetes de ferro o alumini. Per produir un quilo d'alumini cal extreure quatre quilos d'una roca anomenada bauxita, i gastar molta energia i molta aigua (que, a més, queda molt contaminada). Els jaciments de bauxita es troben en països subdesenvolupats, i quan s'exploten solen provocar desplaçaments de la població indígena.
On van a parar?
Del contenidor groc passen a una planta en la qual se separen les llaunes d'alumini de les de ferro amb un imant. Després es fonen i es reaprofiten al 100 %.
Què cal fer-ne?
Cal substituir-les per envasos de vidre (per exemple, als bars). Abans de llençar-les, és millor aixafar-les per reduir espai.

BRICS
De què són fets?
Representen el 0,7 % del pes de la nostra brossa. Són una barreja de làmines fines de cartró, plàstic i alumini.
On van a parar?
El cartró i l'alumini es reciclen, però és un procés molt costós i poc eficient. Una altra possibilitat és barrejar-ne tots els components per fer mobiliari urbà o de jardineria de baixa qualitat. No es poden reciclar per fabricar nous brics.
Què cal fer-ne?
No s'han de llençar mai al contenidor blau (paper i cartró). Cal evitar comprar productes en bric (millor vidre o plàstic). S'han de plegar per reduir espai.

GARRAFES
De què són fetes?
Representen l'11 % en pes de la nostra brossa. Són fetes de plàstic PET, un derivat del petroli, del gas natural o del carbó (recursos no renovables). Fabricar-les requereix molta energia i malgastar molts recursos naturals.
On van a parar?
Una vegada separades, es trituren, es renten i es fonen, i se n'obté un granulat que serveix per fabricar altres coses de menys qualitat (mai envasos d'ús alimentari).
Què cal fer-ne?
Cal substituir-les per vidre o, si més no, comprar-ne sempre les més grans (8 litres). S'han d'aixafar per reduir espai.

REQUADRET
Pregunteu i suggeriu
Si teniu cap pregunta, dubte o suggeriment sobre els residus i el seu tractament, envieu un correu electrònic al Centre d'Informació Ambiental, Cases d'en Puig: casesdenpuig@aj-elprat.es.

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 21 setembre, 2020 - 08:45

La pl. de l'Església serà més accessible i tindrà més ombra

Les obres, proposades pels pressupostos participatius, han començat aquesta...

divendres, 18 setembre, 2020 - 14:45

Engega un procés participatiu per a un nou Pla Local d’Habitatge

Un cop fetes l’anàlisi i la diagnosi de la situació de l’habitatge al Prat,...

divendres, 18 setembre, 2020 - 13:30

La Generalitat activa l'alerta per inundacions a causa dels ruixats

Del migdia de divendres al de dissabte es poden superar els llindars de 30 mm...