Esteu aquí

Tot allò que sempre vau voler saber...

... sobre el contenidor groc i mai no us vau atrevir a preguntar. Amb aquesta pàgina comencem un seguit d'informacions sobre el tractament dels residus, un tema que genera molts dubtes entre els ciutadans i les ciutadanes. Començarem amb el contenidor groc, el dels envasos.

divendres, 20 desembre, 2002 - 01:00

Cada ciutadà del Prat genera 1,3 quilos de brossa al dia, el 30 % dels quals són envasos lleugers: llaunes, brics, paper d'alumini, bosses, garrafes de plàstic. Aquests residus han d'anar al contenidor groc. D'aquí passen a plantes en les quals se separen i es reciclen. Dels contenidors grocs del Prat es recullen prop de 35.000 quilos de residus al mes, que solen ser costosos de produir, d'un sol ús i cars i complexos de reciclar. Per això, el millor és utilitzar-ne com menys, millor. Analitzem tres dels elements que van a parar al contenidor groc.

LLAUNES
De què són fetes?
Representen el 4 % en pes de la brossa domèstica. Són fetes de ferro o alumini. Per produir un quilo d'alumini cal extreure quatre quilos d'una roca anomenada bauxita, i gastar molta energia i molta aigua (que, a més, queda molt contaminada). Els jaciments de bauxita es troben en països subdesenvolupats, i quan s'exploten solen provocar desplaçaments de la població indígena.
On van a parar?
Del contenidor groc passen a una planta en la qual se separen les llaunes d'alumini de les de ferro amb un imant. Després es fonen i es reaprofiten al 100 %.
Què cal fer-ne?
Cal substituir-les per envasos de vidre (per exemple, als bars). Abans de llençar-les, és millor aixafar-les per reduir espai.

BRICS
De què són fets?
Representen el 0,7 % del pes de la nostra brossa. Són una barreja de làmines fines de cartró, plàstic i alumini.
On van a parar?
El cartró i l'alumini es reciclen, però és un procés molt costós i poc eficient. Una altra possibilitat és barrejar-ne tots els components per fer mobiliari urbà o de jardineria de baixa qualitat. No es poden reciclar per fabricar nous brics.
Què cal fer-ne?
No s'han de llençar mai al contenidor blau (paper i cartró). Cal evitar comprar productes en bric (millor vidre o plàstic). S'han de plegar per reduir espai.

GARRAFES
De què són fetes?
Representen l'11 % en pes de la nostra brossa. Són fetes de plàstic PET, un derivat del petroli, del gas natural o del carbó (recursos no renovables). Fabricar-les requereix molta energia i malgastar molts recursos naturals.
On van a parar?
Una vegada separades, es trituren, es renten i es fonen, i se n'obté un granulat que serveix per fabricar altres coses de menys qualitat (mai envasos d'ús alimentari).
Què cal fer-ne?
Cal substituir-les per vidre o, si més no, comprar-ne sempre les més grans (8 litres). S'han d'aixafar per reduir espai.

REQUADRET
Pregunteu i suggeriu
Si teniu cap pregunta, dubte o suggeriment sobre els residus i el seu tractament, envieu un correu electrònic al Centre d'Informació Ambiental, Cases d'en Puig: casesdenpuig@aj-elprat.es.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 22 març, 2024 - 13:00

El PR3 ja arriba a la platja

Des del 23 de març i fins al 30 de setembre, el PR3 perllonga el seu trajecte...
torre aigua sant cosme

divendres, 22 març, 2024 - 12:15

El Prat se suma a l'Hora del Planeta

Aquesta iniciativa busca visualitzar i conscienciar sobre el problema del...

divendres, 22 març, 2024 - 09:15

Les Festes de la Carxofa Prat es presenten envoltades de tractors per reivindicar el paper de la pagesia del Parc Agrari

La Granja de la Ricarda acull un acte que aglutina veus del camp i de la...