Esteu aquí

Tot allò que no ens mengem de la cistella de la compra...

Quan anem a comprar ens emportem el producte triat més un embolcall, que moltes vegades és inútil i innecessari. En arribar a casa ens trobem amb un munt de coses inservibles que cal llençar.

diumenge, 1 juny, 2003 - 02:00

Saber escollir els productes de la nostra cistella de la compra estalvia temps, espai i residus. Així, hi sortim guanyant nosaltres i el medi ambient. Recorda: "Els petits canvis són poderosos".

Aquests són un exemple dels embolcalls innecessaris que acompanyen la nostra compra:

Plàstic film i bosses de plàstic

De què estan fets?

A partir d'un derivat refinat del petroli, el polietilè de baixa densitat (LDPE). Depenent del producte final que es vulgui obtenir, s'hi afegeixen diferents additius (estabilitzants, plastificants, colorants...). El polietilè s'utilitza fonamentalment per a les bosses que ens donen a les botigues, plàstic film transparent per embolicar aliments, plàstic per unir paquets d'ampolles o llaunes, bosses de brossa i guants tipus metge, d'un sol ús.

Safates de porexpan

De què estan fetes?

D'un plàstic, el poliestirè expandit (EPS). Per fabricar-lo cal usar un gas que fa que s'infli i quedi com una mena d'escuma sòlida que només té un 2% de plàstic, la resta és aire. És molt lleuger i un bon aïllant tèrmic. Se'n fabriquen principalment safates per al menjar i protectors d'embalatges.

Problemes d'aquests envasos

Tots els plàstics tenen un fort impacte ambiental al llarg de tot el seu cicle de vida, des dels impactes de la indústria d'extracció i refinament del petroli, fins a l'impacte ocasionat pel seu abocament (no són biodegradables) i el seu reciclatge (processos amb un alt cost energètic). A més, són d'un sol ús, fet que genera un gran volum de residus, que agreuja el greu problema de què en fem, de les deixalles.

Què cal fer amb el residu?

Dipositar-lo al contenidor groc o d'envasos, o bé portar-lo a la deixalleria (fixa o mòbil). Un cop recollits es porten a la planta de triatge de Gavà, on se separen manualment i es classifiquen els diferents tipus de plàstic. El plàstic film i les bosses de plàstic es renten i trituren per obtenir com a resultat granalla, que s'utilitzarà per fabricar nous productes de plàstic. El porexpan triturat es pot reutilitzar com a substrat de jardineria. I si el reciclem, se'n poden fer protectors d'embalatge, alleugeridors i materials per a la construcció (aïllants i formigons lleugers).

Mai no es poden fer servir plàstics reciclats per fabricar envasos destinats a embolcallar aliments. Per tant, tots els plàstics utilitzats amb aquesta finalitat es fan a partir del petroli, recurs no renovable.

La solució

Per tal de minimitzar aquests residus i estalviar-nos una problemàtica ambiental, a l'hora d'anar a comprar cal:

  • Utilitzar carro, cabàs, bosses de roba, carmanyoles o pots.
  • Comprar els productes frescos a granel, així evitarem comprar-los amb embalatges innecessaris i d'un sol ús (safates de porexpan, plàstic film, bosses...).

Anna Palau i Judith Llopis

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 23 juliol, 2025 - 08:45

El Prat estrena la Ronda Nord i guanya amb ella un nou accés als grans eixos viaris del nostre entorn

La nova connexió, que ha suposat una inversió de tres milions d’euros, forma...

dijous, 17 juliol, 2025 - 14:45

Nou sentit de circulació al polígon Urgoiti per millorar la seguretat viària

Les intervencions es completaran la propera setmana i afavoreixen la connexió...
garbelladora amb.jpeg

dijous, 17 juliol, 2025 - 14:00

Finalitzen les tasques de neteja de la platja arran de l’episodi de fortes pluges

L’AMB ha dut a terme treballs intensius per retirar la gran quantitat de...