Esteu aquí

Sorra extra per a la platja

El tram de la platja del Prat situat davant de l'antic càmping Cala Gogó i les zones properes ha rebut durant el mes de juny 30.000 metres cúbics de sorra. D'aquesta manera s'ha garantit una platja còmoda i atractiva per al bany, de cara a l'estiu.

dijous, 1 juliol, 2004 - 11:37

Entre els dies 1 i 20 de juny, aquest tram de platja va rebre l'aportació de 120 camions de sorra diaris. Aquesta mesura, presa a instàncies de l'Ajuntament del Prat, amb el vistiplau de la Direcció General de Costes i pagada pel Port de Barcelona, ha servit per solucionar de manera ràpida i efectiva la manca de sorra del tram de platja situat entre la desembocadura de la Ricarda i l'inici del passeig Marítim, un tram molt afectat pels virulents temporals de llevant d'aquest any, que en alguns punts s'havien endut tota la sorra i havien deixat l'escullera despullada.

Amb aquesta aportació de sorra s'ha aconseguit que, almenys durant la temporada estival de bany, aquesta platja disposi de prou sorra. Aquesta mesura no estava inicialment prevista, ja que en principi les platges del Prat s'havien d'anar recuperant de manera natural gràcies a la sorra que, empesa pels corrents marins, havia d'arribar procedent de la nova platja de ca l'Arana.

Però aquesta platja, que construeix el Port al sud de la nova desembocadura del Llobregat, encara es troba a la meitat de la seva extensió final. A més, l'aportació natural de sorra és molt més lenta que la feta amb mitjans mecànics. De fet, la sorra que han portat els camions procedeix, precisament, del buidat de la costa a la zona d'ampliació dels dics del port i de la nova platja de ca l'Arana.

La construcció de la platja de ca l'Arana forma part del paquet de mesures correctores de l'impacte que l'ampliació del port tindrà sobre la costa del delta, que fa anys que pateix regressió a la zona del Prat, perquè la sorra se'n va per acumular-se més al sud, a Castelldefels i a Port Ginesta.

La platja de ca l'Arana es construeix amb 3.500.000 metres cúbics de terra i sorra (l'equivalent a dues illes de cases de l'Eixample de Barcelona de l'alçada de l'hotel Arts de la Vila Olímpica). Aquesta terra i sorra procedeix de l'interior de la zona d'ampliació del port (platges que desapareixen) i de l'excavació de la nova llera del Llobregat.

Segons una fórmula matemàtica calculada per la Universitat Politècnica de Catalunya, i avalada per anys d'experiència de la Direcció General de Costes, els corrents marítims aniran desgastant aquesta nova platja per acumular la sorra en les platges del Prat, situades més al sud. Cada cert temps, la platja de ca l'Arana haurà de ser reomplerta de sorra perquè pugui continuar fent la seva funció: desgastar-se per alimentar-ne d'altres.

 

 

Compartir

Noticies relacionades

Triatló

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:45

Afectacions de trànsit pel XXV Triatló Ciutat del Prat

El proper diumenge, entre les 8 h del matí i les 2 h del migdia l’accés a la...
Aplec de la Tartana

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Torna l’Aplec de la Tartana

Després de la seva suspensió l’any passat a causa de la pandèmia, aquest...