divendres, 23 maig, 2025 - 13:00
El dimecres 21 de maig a les 19 h, la cuina del Centre Cívic Palmira Domènech es va convertir en un espai per pensar, compartir i gaudir amb la proposta “Trobada gastronòmica: Slow Food”. L’activitat va posar sobre la taula la importància d’una alimentació conscient, sostenible i arrelada als orígens, de la mà del pratenc Mariano Martínez i la cuinera Cesca Dos Santos.
La trobada va començar amb la intervenció de Mariano Martínez, editor de la Barcelona Slow Food Guide, que va contextualitzar el moviment Slow Food com una eina de transformació social des del consum quotidià. Va destacar el paper dels restauradors com a altaveus del canvi, i va apropar als assistents diversos projectes vinculats al moviment a Barcelona, com el Mercat de la Terra al Parc de les Tres Xemeneies, el projecte Abono Km0 i la festa de l’alimentació sostenible Terra i Gust, al Parc de la Ciutadella. També va aprofitar per fer una crida a no deixar-se paralitzar per les contradiccions del dia a dia: “És normal caure en contradiccions, però val la pena fer un esforç per alimentar-nos millor”.
Tot seguit, la Cesca va donar una dimensió íntima i vivencial a la trobada. Va començar amb la frase “Qui perd els orígens, perd la identitat”, i va explicar com la seva passió per la cuina va començar quan era petita i jugava a la cuina amb la seva àvia. “Per mi, la cuina és un joc… i encara hi estic jugant”, va dir amb emoció. Cesca, farmacèutica de formació i tallerista habitual a la Palmira, va compartir consells pràctics per fer cuina d’aprofitament, com planificar els àpats setmanals, revisar el rebost abans de comprar, evitar embolcalls innecessaris i prioritzar el producte local i de temporada.
Després de les intervencions, es va servir un tastet gastronòmic elaborat per la mateixa Cesca, amb plats saborosos, saludables i sorprenents: una coca d’espàrrecs i formatge, patata amb col i pop amb allioli negat i maduixes amb vinagre i pebre. Les assistents es van mostrar molt sorpreses pel sabor i la qualitat de les receptes, i van felicitar efusivament la Cesca. El tast va generar un ambient de conversa distesa, on es va continuar parlant sobre com fer que la nostra alimentació sigui més sostenible.
Va ser precisament durant aquesta estona, a petició d’una de les assistents, que el Mariano va recomanar tres llibres per aprofundir en el tema: Ciudades hambrientas, de Carolyn Steel; Carro de combate. Consumo crítico; i Bueno, limpio y justo, de Carlo Petrini, fundador del moviment Slow Food.
dimecres, 21 maig, 2025 - 12:00
dimecres, 21 maig, 2025 - 12:00
dimecres, 21 maig, 2025 - 10:00