Esteu aquí

S'inauguren les plantes que milloren l'aigua potable

Aquestes dues plantes d'osmosis inversa han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros, finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea i en un 15% per l'empresa pública de la Generalitat Aigües Ter Llobregat, que és la titular de les plantes. Aigües del Prat en fa la gestió i explotació.

divendres, 6 març, 2009 - 09:30

L'aigua potable que la companyia municipal Aigües del Prat subministra a les llars i empreses de la ciutat del Prat i als grans centres industrials i d'infraestructures del municipi, com el port i l'aeroport, porta una càrrega de sals minerals molt inferior a la de finals de l'any passat. I això és gràcies a les dues noves estacions de tractament d'aigua potable (ETAP) que s'estan posant en marxa, una a la zona del Sagnier i l'altra al Mas Blau I.

Des de principis d'any, les ETAP només funcionen en fase de proves, però començaran a treballar a ple rendiment avui 6 de març, dia de la inauguració oficial de les plantes. A partir d'avui, doncs, la millora que es notarà en l'aigua de boca serà encara més evident.

Aquestes dues ETAP han suposat una inversió de 6,3 milions d'euros, finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea i en un 15% per l'empresa pública de la Generalitat Aigües Ter Llobregat, que és la titular de les plantes. Aigües del Prat en fa la gestió i explotació.

Les dues ETAP fan servir la tècnica de l'osmosi inversa, que fa passar l'aigua a través de membranes perquè vagi perdent l'excés de minerals que porta. Les dessalinitzadores d'aigua de mar utilitzen el mateix sistema.

Les ETAP del Prat extreuen l'aigua de l'aqüífer profund del delta, que té una aigua amb elevada intrusió marina, molt dura i carbonatada, per bé que té una qualitat microbiològica excel·lent.

Entre totes dues ETAP produeixen uns 16.000 metres cúbics d'aigua al dia, que és el consum actual del municipi. De cara al futur, amb el creixement previst de la ciutat, tant en població com en infraestructures, el Prat també podrà rebre aigua del dipòsit metropolità de la Fontsanta, a Sant Joan Despí, a través d'una futura connexió actualment en construcció per part d'Aigües Ter Llobregat.

Precisament, el dipòsit de la Fontsanta rebrà l'aigua potable de la dessalinitzadora metropolitana, que també s'està construint en el terme municipal del Prat, en terrenys de la depuradora del Baix Llobregat.

La canonada procedent de la Fontsanta té més de 6.500 metres de longitud i una capacitat de transport de fins a 1.450 litres per segon. Aquesta actuació entrarà en servei al llarg d'aquest semestre. Paral•lelament, s'està finalitzant la construcció de 8.226 metres de canonades per millorar la xarxa d'abastament en alta i incrementar així la garantia d'abastament del municipi.

En total s'inverteixen 31 milions d'euros en aquestes conduccions (inclosos els 6,3 milions de les plantes d'osmosi), finançats en un 85% pels Fons de Cohesió de la Unió Europea, en un municipi que, per tant, gaudirà d'una garantia de subministrament molt alta: primer disposarà de l'aigua de l'aqüífer profund i, si li'n cal més, rebrà aigua de la xarxa metropolitana, a la qual ara ja està connectat a través d'un primer tub que passa pel pont de Mercabarna.

El Prat és l'únic municipi de l'àrea metropolitana de Barcelona de més de 60.000 habitatns que té un sistema d'abastament d'aigua potable propi, mitjançant pous de captació de caràcter municipal i localitzat dins del mateix terme municipal.

Beure aigua de l'aixeta sense cap recança
Abans de la posada en marxa en fase de proves de les dues ETAP, l'aigua potable que subministrava Aigües del Prat tenia totes les garanties sanitàries, però arrossegava moltes sals minerals que li donaven un gust aspre i poc agradable i que deixaven rastres de calç en aigüeres, vaixelles, canonades, filtres...

Aquella aigua també dificultava la feina i escurçava la vida d'escalfadors, rentadores, rentaplats... Calia molt sabó i molts productes anticalç per contrarestar l'alta salinitat de l'aigua.

La nova aigua del Prat ja comença a tenir més bon gust i a coure els aliments més ràpidament. Amb menys sabó fa més escuma, i fins i tot aquella sensació de sequedat a la pell i als cabells després de dutxar-se s'ha reduït molt.

Estalvi de diners i d'aigua
La població i les empreses del Prat podran ara estalviar diners en sabó, productes anticalç, suavitzants i electrodomèstics, que funcionaran millor i més anys. I tot això encara es notarà més quan les noves instal•lacions treballin a ple rendiment.

Aleshores també es podrà estalviar aigua si es posen airejadors (reductors de cabal) a les aixetes, sense por que quedin aviat obstruïts per les acumulacions de calç. De fet, moltes empreses, establiments comercials i fins i tot particulars podran prescindir dels descalcificadors que tenen instal•lats per eliminar, de manera particular, l'excés de calç que portava l'aigua.

Tan bona com l'aigua embotellada
La nova aigua del Prat tindrà uns continguts minerals similars als de l'aigua embotellada i, a més, és molt més barata i còmoda. El gust de clor s’haurà reduït perquè una aigua menys salina genera menys gust.

Menys despesa d'energia
En els últims 10 anys, la despesa energètica dels sistemes de tractament per osmosi inversa s'ha reduït deu vegades, gràcies a la creixent eficiència de la maquinària i de tot el procés. A més, Aigües del Prat posarà plaques solars fotovoltaiques a les cobertes de les dues ETAP del Prat, fet que li permetrà estalviar fins a un 15% en la factura de l'electricitat.

Una aigua "feta a mida"
La nova aigua arriba a les aixetes "feta a mida", amb una composició perfectament estudiada i "dissenyada" per Aigües del Prat. L'aigua surt del procés d'osmosi inversa pràcticament pura, gairebé destil•lada, i cal barrejar-la amb aigua potable filtrada però que encara conté sals minerals. Així s'aconsegueix exactament l'aigua que es vol distribuir.

Cap de setmana de la nova aigua
El cap de setmana del 7 i 8 de març, en quatre carpes situades en diferents punts de la ciutat, s'explicarà a la població tot al voltant de la nova aigua del Prat. Allí es regalarà una ampolla de vidre amb el lema "Aigua del Prat", que es podrà aconseguir bescanviant-la per una butlleta que Aigües del Prat haurà enviat prèviament a totes les llars de la ciutat.

L'aqüífer profund del delta, una reserva estratègica
El 4 d'agost de 1893 es va produir el descobriment de les aigües artesianes de l'aqüífer profund del delta del Llobregat, gràcies a la perforació d'un pou profund a la Colònia Agrícola Casanovas. Aquest descobriment millorà l'estat sanitari de la població, molt castigada per les malalties d'origen hídric, i va suposar un impuls determinant per al desenvolupament econòmic del Prat i de tot el delta.

L'ús de l'aigua artesiana generà, molt aviat, importantíssims beneficis a l'agricultura: s'ampliaren significativament els terrenys dedicats a regadiu, i s'asseguraren les produccions hortícoles en els anys de sequera. Posteriorment, l'abundància d'aquestes aigües possibilitaria la ubicació al Prat d'importants centres industrials, com la Seda o la paperera.

A causa d'una activitat humana no controlada, com la construcció de la dàrsena interior del port de Barcelona, i d'una explotació de l'aqüifer profund molt elevada, van aparèixer dos fenòmens de contaminació greus: la salinització per intrusió marina i la presència de dissolvents halogenats.

Per eliminar la contaminació per dissolvents halogenats Aigües del Prat va construir fa anys plantes d'stripping amb aire. Pel que fa a la salinitat, ha calgut ara la construcció de les dues plantes d'osmosi inversa.

D'altra banda, la lluita contra la salinització també es juga en dos nivells més globals: amb l’augment de la recàrrega de l’aqüífer mitjançant basses d’infiltració aigües amunt i amb la construcció d'una barrera hidràulica a la línia de costa, formada per diversos pous situats estratègicament als quals s'injecta aigua dolça provinent de la depuradora del Baix Llobregat. D'aquesta manera es compensa amb aigua dolça la pressió de l'aigua salada marina frenant així la seva penetració. La utilitat d'aquesta barrera ja ha quedat demostrada.

Pla Director d'abastament d'aigua potable
Per tal d'afrontar l'imporant procés de transformació territorial que està vivint el municipi del Prat i per donar solució a les noves i futures demandes d'aigua potable, Aigües del Prat va posar en marxa l'any 2005, amb horitzó al 2015, el Pla Director d'abastament d'aigua potable al municipi del Prat. La millora de la qualitat de l'aigua que ara s'ha aconseguit és només un dels objectius del Pla Director, que també preveu altres metes com atendre les futures demandes d'aigua potable, augmentar la pressió de distribució, racionalitzar l'ús de l'aigua en funció de la serva qualitat, actualitzar la gestió de la demanda amb noves tecnologies, aconseguir més nivells d'estalvi d'aigua, etc.

Nova cultura de l'aigua
El Pla Director d'abastament d'aigua potable del Prat va en la línia de l'anomenada nova cultura de l'aigua i del Plan Hidrológico Nacional, que, entre altres principis, vol potenciar l'abastament a partir d'aqüífers (molts dels quals cal preservar i recuperar de la contaminació) i de la dessalació, en front d'un plantejament més antic basat en els transvasaments.

 

 

Compartir

Noticies relacionades

Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...
Bus L22 Bellvitge

dimecres, 24 abril, 2024 - 10:30

Comencen les enquestes per al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible al Prat de Llobregat

A partir del dijous 25 d’abril, podreu rebre una trucada telefònica amb un o...
biodiverciutat

dimarts, 23 abril, 2024 - 08:00

BioDiverCiutat: El Prat participa en la competició internacional per a la biodiversitat urbana a través de BioPrat

El Prat s'uneix al City Nature Challenge, una competició global que celebra...