Esteu aquí

S'amplia la barrera per frenar la intrusió d'aigua marina a l'aqüífer

Ja ha començat a executar-se la segona fase de construcció d'una barrera d'aigua dolça contra la intrusió d'aigua marina a l'aqüífer profund del delta.

dimecres, 8 octubre, 2008 - 15:12

La gran reserva d'aigua dolça i potable que hi ha emmagatzemada a l'aqüífer profund del delta del Llobregat està amenaçada per un potent enemic: el mar.

L'excessiva extracció d'aigua de l'aqüífer profund, les escasses aportacions del riu i la pressió del mar provoquen la intrusió salina, és a dir, l'aigua salada penetra en aquesta gran bossa subterrània d'aigua dolça i la salinitza.

Per evitar-ho, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) construeix una barrera contra la intrusió salina, consistent en la injecció d'aigua dolça a pressió a l'aqüífer profund. Aquesta aigua, procedent de la depuradora del Baix Llobregat, actua de barrera contra l'aigua de mar i impedeix que es barregi amb la de l'aqüífer.

Set pous al Prat
Des del mes de març de 2007 funciona un tram de la barrera contra la intrusió salina, i ara s'està executant la segona fase, molt més gran que la primera i pressupostada en 8,7 milions d'euros.

Quan estigui acabada, d'aquí a sis mesos, s'injectaran a l'aqüífer profund un màxim de 15.000 metres cúbics d'aigua dolça al dia a través d'onze pous d'injecció, set dels quals estaran situats al llarg del carrer A de la Zona Franca i els altres quatre al llarg del camí de València, ja en el terme municipal del Prat.

Aquests pous d'injecció són unes llances o tubs d'onze centímetres de diàmetre que, en l'extrem inferior, tenen múltiples perforacions per on surt l'aigua a pressió (consulteu gràfic adjunt). Aquesta aigua penetra a l'aqüífer profund, a uns 60 o 70 metres de profunditat, i afavoreix la preservació del fràgil equilibri hídric del subsòl deltaic.

Compartir

Noticies relacionades

Guinguetes platja

divendres, 17 setembre, 2021 - 12:15

Les guinguetes de la platja modifiquen els seus horaris pels últims dies de temporada de bany

La qualitat de l’aigua continua sent excel·lent pel bany segons les darreres...
Projecte Sorell

dijous, 16 setembre, 2021 - 08:30

El programa SORELL aconsegueix estalviar més de 20.000 kg anuals de paper en llibres de text

La iniciativa, a més, permet abaratir la tornada a l’escola un 85% a les...

dilluns, 13 setembre, 2021 - 14:45

Obres de millora a les escoles

Durant l’estiu, l’Ajuntament ha realitzat diverses actuacions per tal de...