Esteu aquí

Resolt el concurs d'idees per desenvolupar el Prat Nord

“Central Prat”, que preveu la implantació d’un gran espai verd que ocupa el 50% de l’àmbit del Centre Direccional, és el projecte guanyador.

divendres, 16 gener, 2009 - 14:50

El desenvolupament de l’àmbit del Centre Direccional del Prat de Llobregat, una àrea de 150 hectàrees, delimitada per l’autovia de Castelldefels, la Pota Sud de les rondes i el Riu Llobregat, comportarà pel Prat una transformació urbanística de primera magnitud en una zona de gran dinamisme dins l'àrea metropolitana.

Aquest sector, situat al nord del nucli urbà, forma part de l'anomenat Eixample Nord del Prat, i es destinarà a usos residencials, comercials, terciaris i d’activitats econòmiques.

El Consorci Urbanístic Prat Nord, integrat per l’Ajuntament del Prat i l’Institut Català del Sòl (Incasòl), va convocar, en col.laboració amb el Col.legi d’Arquitectes de Catalunya, un concurs d’idees per escollir una proposta que servís de base per poder redactar un primer document que recollís les directrius i estratègies per ordenar l’àmbit del Centre Direccional.

Avui divendres, i en un acte presidit per l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, i amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, s’ha efectuat la lectura pública de la resolució del jurat que, en el marc de la segona fase del concurs, ha declarat guanyadora la proposta presentada sota el lema “Central Prat”.


El projecte "Central Prat"
El projecte guanyador, presentat per l'equip format pels arquitectes Jaume Carné i Claus en Kaan, vol convertir l’espai del Centre Direccional en una part integrada a la dinàmica de l’àrea central metropolitana de Barcelona.

La proposta es basa en la implantació d’un gran parc central que es connectarà amb el parc fluvial del Llobregat, configurant un espai verd de 70 Ha que es preveu com un parc per a la gent del Prat i també per a la resta d'habitants de l'àrea metropolitana.

El gran parc se situa entre l’espai de nou creixement que es proposa com eixample del Prat (amb una previsió aproximada de 5.000 habitatges) i els àmbits de sòl urbà (La Seda i Paperera) on es preveu una alta densitat edificatòria (aproximadament 4.000 habitatges). D’aquesta manera, el Parc previst, s’estableix com l’element integrador entre el sòl urbà actual i la zona de creixement, tenint en compte al mateix temps el projecte de cobriment de la Gran Via i, a més, es planteja com un parc equipat que permet encaixar l’àmbit a l’escala territorial tant des del punt de vista dels sistemes que articula com de la imatge que presenta.

El projecte destina a l’edificació el 50% de l’àmbit i proposa un projecte flexible i que es pugui anar adaptant als temps. Per dur a terme aquest plantejament conceptual es proposen dues àrees diferenciades: un barri d’eixample, que s’emmiralla en el desenvolupament urbà del Prat existent, i un barri d'àmbit metropolità que integra els espais comercials i productius. 

El barri d’eixample està integrat per habitatge (80%) i usos terciaris i comercials (20%), que se situen al nord-est, seguint l’estructura del Prat existent amb una trama ortogonal orientada paral·lela al traçat ferroviari on s’integren els dos canals existents que configuren els carrers més amples i importants.

El barri d'àmbit metropolità se situa a l’oest, a la vora de l’aeroport, i es contempla com la part de ciutat més avantguardista que ha d’acollir els centres productius, comercials i les oficines.

El projecte guanyador del concurs planteja un creixement que no sols respecta els estàndards de qualitat que exigeix la legislació vigent, sinó que serà capdavanter en el model d’urbanisme sostenible.

Compartir

Noticies relacionades

Guinguetes platja

divendres, 17 setembre, 2021 - 12:15

Les guinguetes de la platja modifiquen els seus horaris pels últims dies de temporada de bany

La qualitat de l’aigua continua sent excel·lent pel bany segons les darreres...
Projecte Sorell

dijous, 16 setembre, 2021 - 08:30

El programa SORELL aconsegueix estalviar més de 20.000 kg anuals de paper en llibres de text

La iniciativa, a més, permet abaratir la tornada a l’escola un 85% a les...

dilluns, 13 setembre, 2021 - 14:45

Obres de millora a les escoles

Durant l’estiu, l’Ajuntament ha realitzat diverses actuacions per tal de...