Esteu aquí

Rescat de palmeres

Moltes palmeres de patis particulars tenen els dies comptats perquè, o bé han crescut massa i molesten, o bé deixaran pas a blocs de pisos. L'Ajuntament, quan és tècnicament possible, les "rescata" per replantar-les en espais públics.

dimecres, 1 desembre, 2004 - 14:30

A Catalunya, abans era tradició plantar una palmera als patis i al costat de les masies en senyal de benvinguda. La moda la van implantar els indians del segle XIX, catalans que van fer les Amèriques i en tornaven enriquits. Les palmeres els recordaven el Nou Món.

Al Prat encara queden moltes palmeres als patis particulars. Moltes s'han fet molt grans (fins a 18.000 quilos). Mantenir-les és costós i sovint són un entrebanc. Unes altres han de deixar pas a edificacions.

L'Ajuntament ofereix als propietaris d'aquestes palmeres la possibilitat de signar un conveni pel qual l'amo de l'arbre el cedeix al municipi sempre que sigui possible treure'l del seu lloc, un propòsit no sempre viable, ja que de vegades queden envoltats d'edificis. L'operació també es desestima si la palmera està malalta i és irrecuperable.

Segons aquest conveni, el propietari paga per l'extracció i la retirada, mentre que l'Ajuntament en paga el trasplantament. Més o menys, els costos de tota l'operació es reparteixen al 50 %.

Aquestes operacions és millor fer-les a l'estiu, ja que les palmeres necessiten calor per poder ser trasplantades amb garanties. Aquest estiu, l'Ajuntament ha replantat tres palmeres procedents de particulars: a la rotonda del pont de Mercabarna, als Jardins d'Andalusia i als parterres de l'Onze de Setembre cantonada Remolar.


Campanya de poda

Aquest any, la campanya de poda i manteniment de l'arbrat viari es retarda un mes a causa de la calor que ha fet a principis de tardor. Si normalment la campanya començava a mitjan de novembre, aquest any ho farà a mitjan de desembre i durarà, com sempre, uns tres mesos.

Cap recordar que, en la naturalesa, els arbres no es poden, i que si es fa en àmbits humanitzats és per tres raons bàsiques: per seguretat (branques que arriben a tocar cablejats, finestres o balconades), per neteja i comoditat (evitar la caiguda de fruits i fulles al carrer) i per sanejar els arbres malalts.

Des de fa anys, al Prat es fa, en general, una poda lleugera i s'eviten les intervencions radicals que es fan en altres ciutats, perquè afebleixen els arbres i els impedeixen créixer amb normalitat.

Compartir

Noticies relacionades

Carrer Ferran Puig

dimarts, 26 octubre, 2021 - 07:00

Prova pilot per identificar residus comercials

Els establiments que participen han d’utilitzar unes bosses gratuïtes per les...
Espigolada

divendres, 22 octubre, 2021 - 12:30

Èxit de participació a l’espigolada popular

Gairebé una vintena de persones han participat a una de les primeres...
Visita Uralde 1

dijous, 21 octubre, 2021 - 19:30

Diverses personalitats polítiques s'informen sobre el terreny dels valors del Delta del Llobregat i la importància de preservar-lo

Atenen una crida de l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que ha convidat entre...