Esteu aquí

Qui controla el que mengem?

Davant de l'aparició de les recents crisis alimentàries (vaques boges, febre aftosa, pesta porcina, etc.), moltes persones es deuen haver preguntat quines activitats duen a terme les diferents administracions per controlar els aliments que comprem.

dilluns, 1 abril, 2002 - 02:00

A part dels controls que fan les administracions de rang superior, des de l'administració més pròxima al consumidor, l'Ajuntament, es duen a terme controls amb l'objectiu de garantir la higiene dels aliments que es distribueixen en els diferents comerços del nostre municipi. En el control de la qualitat sanitària dels aliments que tots consumim hi intervenen diverses institucions: la Unió Europea, els ministeris d'Agricultura i Sanitat, els governs de les diferents comunitats autònomes i, per últim, els ajuntaments.

Llocs de venda

Aquests últims són els que s'encarreguen de controlar l'activitat dels llocs de venda (botigues, adrogueries, supermercats, etc.) i de consum (restaurants, bars de tapes, xiringuitos, etc.). Al Prat es fan inspeccions des del 1985, amb l'objectiu de vetllar per la salut de les persones davant dels riscos derivats del consum d'aliments i begudes. Aquests inspeccions es duen a terme mitjançant la vigilància dels establiments que s'inclouen en les diferents campanyes que es desenvolupen a través d'un programa de control que s'elabora des de la Regidoria de Sanitat i Consum de l'Ajuntament.

Aquest programa es presenta anualment a la Comissió de Govern municipal perquè l'aprovi. El d'aquest any es va aprovar el passat 25 de febrer i incideix especialment en aquelles activitats considerades de risc: menjadors col·lectius, bars, restaurants i supermercats. Però també s'inspeccionaran altres establiments, com ara forns i comerços de venda de plats preparats.

Durant aquestes inspeccions, a part de controlar el compliment de les condicions higièniques i sanitàries que estableixen les diferents reglamentacions, també es controlen aspectes relacionats amb el consum, com ara l'exposició al públic del preu dels productes, la disposició de fulls de reclamació, etc.

Si durant la inspecció es detecta qualsevol sospita que un aliment no és apte per al consum, s'imposa el principi de precaució, que consisteix a evitar que els consumidors quedin exposats al suposat risc, ja sigui immobilitzant els aliments en qüestió o decomissant-los. Tot això al marge de la incoació del corresponent expedient sancionador per incompliment de les normatives.

Anàlisis dels aliments

Així mateix, es contempla la recollida d'aliments per a la seva anàlisi. Durant aquest any, s'ha previst la recollida de mostres de plats preparats, productes de xarcuteria i olis. El control analític dels agents contaminants que arriben als aliments per una manipulació incorrecta o per accident és molt important, ja que poden provocar efectes nocius quan s'introdueixen al nostre organisme. En el cas dels contaminants més habituals, els científics han fixat les dosis que l'organisme humà és capaç de tolerar sense problemes. Aquestes xifres són les que adopta la normativa alimentària per establir els límits màxims permesos d'agents contaminants en els aliments que mengem, i en aquestes dades es basa l'Ajuntament per valorar els resultats analítics de les mostres que recull i si són aptes per al consum.

Merche Franco

Compartir

Noticies relacionades

mercadet sant cosme .jpg

dimecres, 27 maig, 2020 - 13:30

El Mercadet setmanal de Sant Cosme reobre demà amb la meitat de les parades

El Mercadet setmanal reobre parcialment, adequat amb mesures de seguretat....

dimecres, 27 maig, 2020 - 08:30

Setmana sense fum, et podem ajudar

Sota el lema ‘Desconnecta’t de la cigarreta, endolla’t a la vida’, enguany la...

dimecres, 27 maig, 2020 - 08:15

Els serveis d'atenció a les dones i al col·lectiu LGTBI tornen a les Cases d'en Puig

Després d'un breu període en què han estat ubicats al Centre Cívic Palmira...