Esteu aquí

Prop de la meitat del pressupost municipal anirà a serveis a les persones, serveis socials i ocupació

Des de l’inici de l’actual mandat municipal s’ha reduït el deute municipal de 7 a 1,9 milions d’euros. L’any vinent es preveu la pràctica desaparició del deute

Ple municipal

Imatge del ple municipal en què es van aprovar els pressupostos.

dijous, 14 desembre, 2017 - 12:30

El ple municipal del Prat de Llobregat va a provar ahir els pressupostos municipals per a l’any 2018. Prop de la meitat del pressupost ordinari es destina a serveis a les persones, serveis socials i foment de l’ocupació. Els pressupostos municipals es van aprovar amb el vot favorable dels grups de l'equip de govern (ICV-EUiA i PSC) i del regidor no adscrit José López Castro. Hi van votar en contra el PP, Ciutadans, Guanyem, el PDeCAT i el regidor no adscrit Norman Muñoz, mentre que ERC i Se Puede s'hi van abstenir.  

Increment del 3%

Els comptes de l’Ajuntament per al 2018 sumen un total de 91.650.644 euros, un 3% més que el 2017, que es divideixen en un pressupost ordinari de  81.726.053 euros i altres 9.924.591 per a inversions. 

Sumant-hi el pressupost de les tres empreses municipals (Aigües del Prat, El Prat Comunicació i Prat Espais) i del Consorci Prat Nord, s’arriba a un pressupost total de 110.319.459,26 euros. Les principals fonts d’ingressos del consistori procedeixen dels impostos directes sobre béns immobles (ibi) i sobre activitats econòmiques (iae), especialment del port i de l'aeroport. 

Serveis a les persones

De cada 100 euros del pressupost ordinari, 28,69 es destinaran als serveis a les persones i 15,76 a serveis socials i foment de l’ocupació. També cal destacar que 33,13 de cada 100 euros es destinaran a seguretat, urbanisme, medi ambient i altres serveis bàsics.  

Partides que més augmenten

Entre les partides que més augmenten del pressupost ordinari municipal respecte de 2017 cal destacar les de Promoció Econòmica, Comerç i Ocupació, que ascendeixen a un total de 4.784.192 euros (+16,4%), Cultura, Participació i Ciutadania (7.162.488 euros, +14,3%), Igualtat, Joventut i Solidaritat (1.645.533, +11,1%), Acció Social (9.596.515 euros, +8,2%) i Educació (7.049.694 euros, +6,3%). 

Un dels principals motius de l’augment en les àrees de Cultura, Joventut i Educació és el desplegament del projecte Educació, Cultura i Comunitat, que vol afavorir el desenvolupament cultural i artístic de les persones al llarg de la seva vida, a partir del treball en xarxa d’entitats i agents dels tres àmbits. 

Un 6% més d'inversions

Durant l’any 2018 s'incrementarà més del 6% el pressupost destinat a inversions. Entre les principals inversions figura el procés per construir habitatges socials. Amb les inversions també seguiran endavant les obres del projecte de l’Artesà i la reurbanització de l’avinguda de la Verge de Montserrat. Una altra obra important és la construcció del nou Centre Cívic Palmira Domènech. D’altra banda, s’invertirà en la nova rotonda de l’encreuament de l’avinguda de l'Onze de setembre amb l’avinguda del Remolar i en la remodelació dels jardins de Joan Salvat Papasseit, fruit d’un procés de participació ciutadana. També es concretaran els treballs d’il·luminació del camí de la Platja. 

Reducció a mínims del deute públic 

Els pressupostos municipals continuen la tendència a la reducció del deute públic que s’ha registrat durant els darrers anys. L’any 2011, l’Ajuntament del Prat tenia un deute públic de 39 milions d’euros, que a l’inici de l’actual mandat municipal s’havia reduït a 7 milions i que, des d’aleshores, ha continuat baixant fins als 1,9. La previsió és acabar amb 100.000 euros de deute el 2018, cosa que significa la seva pràctica desaparició.  

Pressupostos participatius

Entre l’1 i el 31 de desembre també s’està desenvolupant al Prat el procés de votació dels pressupostos participatius, amb què s’acabarà de decidir a què destinar 1 milió d’euros anuals de les inversions municipals fins el 2019. Les opcions que se sotmeten a votació provenen de propostes fetes prèviament per la ciutadania i diverses entitats de la ciutat.

Compartir

Noticies relacionades

Reunió de l'alcalde amb la delegada del Govern de l'Estat

dimarts, 22 novembre, 2022 - 12:45

Mijoler demana a la delegada del Govern el compromís de l’Estat per impulsar l’estació intermodal al Prat i frenar la regressió del litoral

L’alcalde del Prat també ha reiterat a Maria Eugènia Gay que el consistori...
Simulacre d'emergència d'accident aeri a la platja del Prat.

dijous, 17 novembre, 2022 - 10:30

Simulacre d’accident aeri al Prat dilluns vinent al matí

Durant la realització del simulacre, el matí de dilluns, s’informa a la...

dijous, 10 novembre, 2022 - 13:45

Desactivat el pla d’emergències per risc químic, després de l’extinció de l’incendi a la depuradora

L’Agència Catalana de l’Aigua no ha observat afectacions sobre l’aigua del...