Esteu aquí

Posar ordre en el paisatge urbà

Aquest és el principal objectiu de la nova ordenança municipal reguladora de l'ús dels colors, materials i altres elements en les edificacions.

dijous, 1 juliol, 2004 - 11:25

Buscar l'harmonia de formes i textures, ordenar els elements de façana i incentivar l'ús racional del color. Això és el que vol aconseguir aquesta nova ordenança, aprovada en el Ple municipal de maig. L'Oficina d'Edificació i Habitatge (carrer Major, 2) és l'encarregada de vetllar perquè es compleixi, assessorar els propietaris i tècnics que vulguin fer reformes en els seus edificis i gestionar tots els tràmits, documents i permisos necessaris.

Moltes façanes del Prat es caracteritzen per la seva escassa o nul·la coloració i per l'ús erroni d'alguns materials (aplacats de marbre o pedra, rajoles, materials brillants o polits...). A més, amb el temps s'han anat omplint d'elements que cal ordenar, com ara cables, aparells d'aire condicionat, antenes, tendals, marquesines...

L'Ajuntament ha aprovat aquesta ordenança amb la voluntat de posar ordre en el paisatge urbà del Prat. Per fer-la amb una base sòlida, va encarregar al Gabinet del Color, col·laborador de l'Agència del Paisatge Urbà de Barcelona, l'elaboració del document, que inclou un ampli estudi sobre la tipologia arquitectònica del Prat.

L'estudi va detectar sis models d'edificació a la ciutat: unifamiliar, compacte (bloc amb finestres), buidat (terrasses, balcons), sobresortit (volats, tribunes), vertical i horitzontal. Per a cada tipus, s'ha establert un grup de colors, amb tons associats pels elements que acompanyen la part d'obra de la façana (serralleria, fusteria, persianes, tancaments, baranes...).

L'estudi, cofinançat per les empreses Atofina, Clariant i Titan, ha fixat uns colors principals i uns altres de secundaris. En total són 28 colors, uns cinc per a cada tipologia d'edifici. Així, segons els diferents plans i formes de les façanes, es poden combinar diferents colors, tot emfatitzant les característiques de l'edifici. L'objectiu és aconseguir una major diversitat cromàtica als carrers del Prat, per bé que controlada i seguint uns criteris estètics racionals.

La nova ordenança afecta tant les rehabilitacions d'edificis com les obres noves, i dóna als propietaris dels immobles la possibilitat d'escollir entre diferents colors i materials. És, per tant, una ordenança flexible, però dintre d'uns límits preestablerts.

Per obtenir el permís d'obres, els tècnics responsables (arquitecte, aparellador...) han de lliurar un estudi cromàtic amb un informe complet sobre els materials i els colors a l'Oficina d'Edificació i Habitatge, tot cenyint-se a la nova ordenança. Per tal de facilitar-los la feina, la normativa es penjarà a la web municipal i s'editarà d'una banda un tríptic amb la reproducció aproximada de la carta de colors, i d'altra banda un ventall, adreçat sobretot a tècnics i constructors, amb la reproducció exacte dels colors del Prat.

L'Ajuntament confia que, en pocs anys, ja es comencin a notar a simple vista els efectes de l'ordenança. De fet, cada any es fan al Prat unes 150 rehabilitacions de façanes, que a partir d'ara s'hauran de cenyir a l'ordenança, de la mateixa manera com ho hauran de fer les obres noves.

Compartir

Noticies relacionades

Arbre

dimarts, 26 octubre, 2021 - 09:45

Comença la renovació d’arbrat de la ciutat per la tardor i hivern

Aquesta campanya té l’objectiu de revisar, tractar i plantar nous arbres de...
Carrer Ferran Puig

dimarts, 26 octubre, 2021 - 07:00

Prova pilot per identificar residus comercials

Els establiments que participen han d’utilitzar unes bosses gratuïtes per les...
Espigolada

divendres, 22 octubre, 2021 - 12:30

Èxit de participació a l’espigolada popular

Gairebé una vintena de persones han participat a una de les primeres...