Esteu aquí

Pla d'emergència municipal

El Ple de l'Ajuntament del mes de maig aprovarà el Pla Bàsic d'Emergència Municipal, que posteriorment haurà de ser homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

dissabte, 1 maig, 2004 - 15:37

Aquest Pla respon a la necessitat de donar una resposta adequada i racional a les situacions d'emergència que es puguin donar al Prat, de manera que s'activin tots o alguns dels mitjans i recursos públics o privats davant situacions de risc greu, calamitat pública o catàstrofe, que puguin afectar la població, els béns i el territori.

L'Ajuntament, en compliment de la normativa establerta i seguint el concepte preventiu de coordinar serveis, recursos i accions, durà al pròxim Ple municipal l'aprovació del Pla Bàsic d'Emergència Municipal. Aquest Pla substituirà el que es va aprovar l'any 1991 i va ser modificat i actualitzat el 1994, i dotarà la ciutat d'un instrument bàsic de planificació de l'acció pública en matèria de protecció civil.

El Pla es compon de diferents documents d'interès, necessaris per fer-ne una activació correcta: document bàsic, manual d'actuació, catàleg de recursos municipals, programa d'implantació i manteniment, i directori telefònic.

Recursos humans i materials

Aquest instrument permetrà a l'Ajuntament gestionar i coordinar els recursos humans i materials necessaris i disponibles en el cas que s'activin els diferents nivells d'alerta o emergència. També fixa la coordinació amb la resta d'administracions públiques (Generalitat, Delegació del Govern, Diputació, Àrea Metropolitana, Consell Comarcal...), en funció del nivell d'actuació del Pla i de l'àmbit potencial d'afectació territorial i de persones. Cal destacar-ne alguns aspectes, com ara l'organigrama municipal responsable del funcionament, l'aplicació i el manteniment del Pla. Hi consten totes les persones responsables -polítiques i tècniques- i els diferents grups d'actuació que el componen (director, consell assessor, gabinet d'informació, coordinador, comissió local d'emergència), i també els grups d'intervenció, sanitaris, de logística i acollida, d'ordre i avisos a la població i de seguretat hidràulica. Una vegada homologat el Pla, es desenvoluparà un procés d'informació i formació per a tot el personal que pugui tenir implicació directa o indirecta en l'activació, i també per al conjunt de la població, ja siguin entitats i associacions com ciutadania en general.

Pel que fa a la població, caldrà donar missatges i consells respecte del que és recomanable fer i tenir, de manera individual i col·lectiva, segons els casos. Fins i tot es preveu la necessitat de fer exercicis i simulacres teòrics i pràctics, relacionats amb les diferents situacions d'emergència que es puguin donar, tant per a sectors de la població com per a diferents zones del territori.

Tota aquesta planificació s'anirà desenvolupant de manera paral·lela a la que s'està duent a terme, des de fa uns quants anys, en relació amb els plans d'autoprotecció del conjunt d'equipaments i serveis públics de la ciutat que ho demanen (centres educatius, esportius, culturals, d'atenció social...).

 

Compartir

Noticies relacionades

Sessió de presentació de l'aplicació de seguretat ciutadana amb la comunitat xinesa

dijous, 28 març, 2024 - 10:00

L’aplicació mòbil de seguretat ciutadana incorpora l’àrab i el xinès

Aquestes dues llegües es sumen al català, el castellà, l’anglès i el francès
Eleccions generals 202

dilluns, 25 març, 2024 - 14:15

Ja es pot consultar el cens per participar a les properes eleccions al Parlament de Catalunya

La Granja de la Ricarda s’estrena com a seu electoral per donar resposta al...
Parla amb l'alcalde 2024

dimarts, 12 març, 2024 - 11:30

El “Parla amb l’alcalde” torna per apropar la veu de la ciutadania al consistori

La primera sessió serà el 19 de març al Centre Cívic Jardins de la Pau