Esteu aquí

Olis i sabó: enemics de l'aigua

Al Prat es consumeixen uns 8 milions de litres d'aigua al dia, a part cal sumar-hi el consum que en fan la indústria i l'agricultura. Però, només un litre d'oli que s'hagi fet servir per cuinar pot contaminar un milió de litres d'aigua potable.

dissabte, 1 febrer, 2003 - 01:00

A casa nostra és molt fàcil obtenir aigua, només cal obrir l'aixeta. Però, hem reflexionat mai sobre la vida de l'aigua? El seu cicle passa per diferents fases i, finalment, acaba a casa nostra, d'on en surt sempre bruta. D'aquest recurs essencial cal tenir-ne cura, usar-lo racionalment i embrutar-lo al mínim: el wàter i l'aigüera no són una paperera!

Parlem, doncs, de dos grans contaminants de l'aigua: l'oli i el sabó de la roba.

L'oli vegetal o de cuinar

S'hi inclouen tots aquells olis d'origen vegetal, com els d'oliva i gira-sol, que s'utilitzen per cuinar a les cases, bars, restaurants, menjadors, etc. L'aigua bruta amb oli és molt difícil de netejar, fins i tot per a les depuradores. És per això que les sobres de l'oli que utilitzem a casa per cuinar mai no les hem de llençar per l'aigüera. Cal guardar-les dins d'un recipient o ampolla i, quan sigui ple, portar-les a la deixalleria. En el cas de petites quantitats d'oli podem netejar-les amb paper de cuina o de diari i llençar-les a la brossa.

Què se'n fa?

Encara hi ha gent que utilitza l'oli usat per fer sabó casolà. Els olis de cuina que es recullen a les deixalleries del Prat, els gestiona l'empresa GEN, que els aprofita per fer sabons, fertilitzants, pinsos o per produir carburant ecològic, el biodièsel, per als automòbils.

L'oli mineral o del cotxe

Té el mateix problema que l'oli de cuinar. Quan el canviem, cal portar el vell a la deixalleria o si ens el canvien al taller, ells ja s'encarreguen de gestionar-lo.

Què se'n fa?

A Catalunya l'empresa CATOR s'encarrega de gestionar els olis usats procedents de la indústria i dels cotxes. A la planta de l'Alcover n'eliminen tots els ingredients que poden ser nocius i obtenen oli nou i net que serveix per tornar a fabricar nous lubricants, ja siguin de motor o industrials.

Sabó de la roba

La majoria dels detergents porten compostos químics que contenen fòsfor (fosfats). Aquests surten amb l'aigua bruta de la rentadora i tenen un greu impacte ecològic. Actuen com a adob en les aigües dels rius i embassaments (eutrofització) i provoquen el creixement incontrolat d'algues. Això provoca que, finalment, els rius i llacs es quedin sense oxigen i els organismes que hi viuen morin ofegats.

Què cal fer?

Comprar detergents sense fosfats. Ho especifiquen en el paquet. Fixeu-vos-hi.


Recepta del sabó casolà

Calen 3 litres d'oli i d'aigua, 500 grams de sosa càustica, un pessic de farina, un grapat de detergent en pols i una mica de suavitzant o essència. Es barreja 1 litre d'aigua amb la sosa i es deixa reposar una hora (compte amb la sosa, que bull). En un altre recipient es barregen tots els altres ingredients i es remena bé. Finalment, a la barreja, s'hi va afegint, a poc a poc, la sosa aigualida i es remena fins que s'espesseixi una mica. Llavors ho posem dins un recipient i ho deixem refredar. Cal tallar el sabó a trossos abans que es refredi del tot.

Anna Palau i Judith Llopis (Cases d'en Puig)


 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 22 març, 2024 - 13:00

El PR3 ja arriba a la platja

Des del 23 de març i fins al 30 de setembre, el PR3 perllonga el seu trajecte...
torre aigua sant cosme

divendres, 22 març, 2024 - 12:15

El Prat se suma a l'Hora del Planeta

Aquesta iniciativa busca visualitzar i conscienciar sobre el problema del...

divendres, 22 març, 2024 - 09:15

Les Festes de la Carxofa Prat es presenten envoltades de tractors per reivindicar el paper de la pagesia del Parc Agrari

La Granja de la Ricarda acull un acte que aglutina veus del camp i de la...