Esteu aquí

Novetats al protocol covid als centres educatius amb la represa del curs escolar

Una de les principals novetats és que, al cicle d’educació infantil i primària i a les escoles bressol, només es confinarà el grup de la classe i hi ha 5 positius o més o el 20% o més d’alumnes del grup.

dimecres, 12 gener, 2022 - 09:45

El passat dilluns, es va tornar a reprendre l’activitat educativa als centres escolars de manera presencial, tant a primària com a secundària. Com a mesures de prevenció i protecció, la Generalitat, amb l’assessorament de la Societat Catalana de pediatria, ha actualitzat el protocol covid d’acord amb la situació actual. A continuació, es resumeixen els principals canvis i mesures.

A educació infantil i primària i a les escoles bressol

Un des principals canvis és que s'eliminen les quarantenes si hi ha casos esporàdics a educació infantil i primària. Únicament s’indicarà quarantena quan hi hagi cinc casos o més o quan un 20% o més dels alumnes del grup hagin donat positiu en un període de 7 dies.

Cal  tenir en compte que la gran majoria dels infants menors d'11 anys encara no tenen les dues dosis de la vacuna, perquè la primera se'ls va començar a administrar al desembre i per tant les segones no es començaran a posar fins al febrer.

A educació secundària i FP, l’alumnat només haurà de fer quarantena si no està vacunat

Es mantenen els protocols tal i com estaven establerts fins ara. L’alumnat vacunat i immunitzat no haurà de fer quarantena. En canvi, l’alumnat no immunitzat sí que haurà de fer quarantena durant set dies si té contacte amb algun cas positiu.

Es consideren immunitzades les persones amb la pauta completa de vacunació (almenys 14 dies després d’haver rebut la darrera dosi) o que hagin passat la malaltia (amb prova diagnòstica que ho confirmi) en els darrers 90 dies (3 mesos).

Els tests d’antígens a l’alumnat

Si hi ha un positiu a la classe, quan no calgui fer quarantena, sí serà necessari fer-se una prova gratuïta de detecció de la covid. Les proves es faran a les farmàcies de manera supervisada, als infants de 5 a 11 anys (alumnat de primària). També es faran a les farmàcies les proves als alumnes immunitzats de secundària, com ja es feia en el primer trimestre.

Als grups d'edats inferiors, de menys de 5 anys, les proves es faran als centres d'atenció primària.

Els testos es faran el mateix dia que s'hagi comunicat el positiu o l'endemà.

Mascareta obligatòria a classe i altres mesures preventives

Pel que fa a les mascaretes, continuen sent obligatòries a classe, a partir de primària. L’alumnat es podrà treure la mascareta només a l'hora del pati, sempre que estigui  només amb el grup bombolla de la classe.

Així mateix, continuen vigents les mesures d'higiene i prevenció que es van aplicar a principi de curs. Les persones amb símptomes no poden entrar als centres i cal ventilar les aules obrint portes i finestres.

També cal tenir en compte que, davant d’un símptoma de nova aparició, encara que es presenti de forma aïllada, l’alumne/a o professional dels centre educatius s’ha de quedar a casa i posar-se en contacte per telèfon, o mitjançant La Meva Salut, amb el centre d’atenció primària perquè li doni les indicacions que escaigui.

Contactes amb positiu fora de l’àmbit escolar

Pel que fa als infants que siguin contacte d'un positiu notificat fora de l'àmbit escolar, hauran de fer quarantena segons el protocol establert per al conjunt de la població. Així, els nens i nenes que no tinguin la pauta completa de vacunació hauran de quedar-se a casa set dies.  A més, passat aquest termini, podran tornar a l'escola sense haver de fer-se cap prova.

Els menors que siguin contactes estrets d'un positiu i sí que mostrin símptomes, en canvi, hauran de fer una quarantena de deu dies.

El sistema sanitari treballa conjuntament amb l’educatiu per informar els casos i brots i les actuacions necessàries.


Més informació a: https://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura

 

 

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 4 octubre, 2022 - 11:15

La lliçó inaugural dona la benvinguda al curs 2022-2023

El passat dijous 29 de setembre, l’auditori del Cèntric Espai Cultural va acollir la lliçó inaugural del curs 2022–2023. Un acte que té per objectiu ...

dijous, 29 setembre, 2022 - 12:15

El LECXIT busca persones voluntàries

A moltes escoles de primària del Prat hi ha nens i nenes que llegeixen una hora a la setmana acompanyades de persones joves o adultes, que els acompanyen en l’aventura de llegir. Aquestes ...

dimarts, 27 setembre, 2022 - 13:00

Aquest dijous, nova edició de la lliçó inaugural pel curs escolar 2022-2023

La Begoña Román serà l'encarregada de la ponència