Esteu aquí

Nova platja de ca l'Arana

L'ampliació del port, amb la construcció de nous dics i molls mar endins, fa impacte directe sobre les platges del delta. La construcció d'una nova platja a la zona de ca l'Arana pretén corregir aquest impacte.

dilluns, 1 març, 2004 - 14:31

El delta, ja abans d'aquestes obres, experimentava una severa regressió entre el riu i la platja del golf. Les causes són els embassaments al llarg del Llobregat, que retenen els sediments que abans arribaven al delta, i la construcció de l'escullera del port que reté els corrents marins que portaven sorra des del Maresme.

Això feia que la sorra que es perdia al Prat s'acumulava més al sud, entre Viladecans i Castelldefels. Però l'ampliació del port trenca aquesta dinàmica i converteix en rígids els 2'5 Km de platges més properes a la desembocadura actual del riu, fins la nova desembocadura del riu desviat. Aquest tram era el que subministrava la sorra que es transportava cap el sud.

L'estudi d'impacte ambiental de l'ampliació del port va predir que això implicaria a curt termini la desaparició de les platges situades al sud de la nova desembocadura del riu, justament les platges de ca l'Arana, els Carrabiners i la Ricarda. Per evitar-ho, el port s'ha vist obligat a construir una gran platja de més de 50 hectàrees recolzada sobre el dic que protegeix la nova desembocadura del riu i que té la missió de servir de donant de la sorra que el delta necessita per estabilitzar la seva costa més al sud. Cada any, de mitjana, aquesta platja perdrà uns 150.000 m3 de sorra, que es desplaçaran cap al sud. Es podrà esperar un màxim de cinc anys per efectuar una nova recàrrega de sorra que retorni la platja a les seves condicions originals.

Aquesta nova platja serà un nou hàbitat molt interessant gràcies a la creació en la seva meitat interior d'un seguit de petites llacunes rodejades de zones de vegetació d'aiguamoll i d'un ample cinturó de dunes i vegetació dels sorrals. De fet, la platja de ca l'Arana i la seva zona interior formen part dels 50 quilòmetres de costa que la Generalitat ha decidit protegir de la urbanització, en la que ha estat una de les primeres mesures urgents preses pel nou govern català. La construcció d'aquesta platja es completarà durant aquest any 2004.

Compartir

Noticies relacionades

Carrer Ferran Puig

dimarts, 26 octubre, 2021 - 07:00

Prova pilot per identificar residus comercials

Els establiments que participen han d’utilitzar unes bosses gratuïtes per les...
Espigolada

divendres, 22 octubre, 2021 - 12:30

Èxit de participació a l’espigolada popular

Gairebé una vintena de persones han participat a una de les primeres...
Visita Uralde 1

dijous, 21 octubre, 2021 - 19:30

Diverses personalitats polítiques s'informen sobre el terreny dels valors del Delta del Llobregat i la importància de preservar-lo

Atenen una crida de l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que ha convidat entre...