Esteu aquí

Nova espècie d'orquídia trobada al delta

Es tracta de la "Barlia robertiana", l'espècie 21a d'orquídia citada al delta en temps recents.

dimarts, 29 març, 2005 - 10:43

Un peu florit de Barlia robertiana va ser localitzat el passat dia 24 de març a la pineda de can Camins.

Aquesta és una notícia important pel que fa la biodiversitat del delta del Llobregat, en concret al món de la botànica, ja que suposa l'espècie número 21 d'orquídies que han estat citades en aquest territori.

La Barlia (o Himantoglossum) robertiana és una orquídia gran (de 18 a 30 cm d'alçada), robusta, amb fulles lanceolades de quasi 15 cm de longitud i densa inflorescència formada per entre 24 i 45 flors de color purpuri o rosat que apareixen entre gener i abril. Viu sobre terrenys dunars o sòls calcaris de terra baixa, en prats, herbassars o marges de camins.

A Catalunya s'estén entre el Llobregat i les Alberes, sobretot a l'Empordà i les Gavarres i, més aïlladament, en alguns llocs interiors al sud del Llobregat (Bages, Anoia, Conca de Barberà i Ribera d'Ebre).

Al delta del Llobregat, malgrat les intenses prospeccions dels últims anys i al fet que existeixen hàbitats apropiats, no havia estat mai citada fins a la descoberta d'un exemplar el passat 24 de març a la pineda de can Camins, al Prat de Llobregat, en terrenys del que serà el futur Parc Litoral.

Aquesta és l'espècie número 21 d'orquídia trobada en temps recents al delta del Llobregat (a més de tres espècies desaparegudes, no retrobades recentment). Això constitueix una riquesa extraordinària en un territori tan petit i humanitzat com aquest i incrementa encara més el valor de les pinedes litorals de pi pinyer i dels prats salats en què viuen la majoria de les espècies d'orquídies al delta.

Per exemple, la pineda de can Camins atresora observacions de 15 espècies diferents d'orquídies, una xifra extraordinària que revaloritza aquest espai d'unes 30 hectàrees que té vocació de ser dedicat a la conservació de la seva extraordinària biodiversitat i a l'educació i el lleure ambiental.

Compartir

Noticies relacionades

Espigolada

divendres, 22 octubre, 2021 - 12:30

Èxit de participació a l’espigolada popular

Gairebé una vintena de persones han participat a una de les primeres...
Visita Uralde 1

dijous, 21 octubre, 2021 - 19:30

Diverses personalitats polítiques s'informen sobre el terreny dels valors del Delta del Llobregat i la importància de preservar-lo

Atenen una crida de l'alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que ha convidat entre...

dijous, 21 octubre, 2021 - 16:15

Comença la instal·lació de plaques fotovoltaiques als equipaments municipals

A l’escola Charles Darwin s’està realitzant una prova pilot i el projecte...