Esteu aquí

Nous estanyats de camps agrícoles

TEMES: Urbà

Inundar d'aigua dolça els camps és una pràctica ancestral de l'agricultura deltaica que, a més d'ajudar a dessalar la terra, també serveix per fer la vida més fàcil a les aus migratòries.

divendres, 20 desembre, 2002 - 01:00

Estanyar un camp agrícola vol dir inundar-lo durant un temps prolongat, amb aigua dolça. Aquesta pràctica, que els pagesos del delta del Llobregat i d'altres deltes d'arreu del món practiquen des d'èpoques ancestrals, té per objecte endolcir la terra, tot dissolent les sals acumulades. Les terres deltaiques, en estar tan a prop del mar i ser tan poroses, acostumen a ser excessivament salines per a l'agricultura. I la millor manera d'eliminar la sal excessiva és, senzillament, "rentant" la terra amb aigua dolça, tot estanyant-la.
Però un camp estanyat es converteix, immediatament, en centre d'atracció de tot tipus d'aus, especialment d'aquelles que es troben en ple procés migratori i que busquen un lloc on reposar i alimentar-se, com ara becuts, territs, becadells, flamencs i gavines. També són indrets que faciliten la cria de camallargues en èpoques difícils. Són, per tant, elements potenciadors de la biodiversitat. És per això que l'Ajuntament del Prat, juntament amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona, i amb la col·laboració d'alguns pagesos, han dut a terme estanyats de camps en un dels principals períodes de migració d'aus, la primavera, en la zona de cal Roc. Però ara i per primera vegada, l'Ajuntament ha supervisat un estanyat a la tardor, l'altre període migratori de les aus. En concret es tracta d'un camp de tres hectàrees, propietat de Guillem Company, situat al peu de la carretera de la Bunyola, passat el camí de València. Aquest estanyat, que va començar el mes d'octubre passat, es mantindrà fins al desembre. L'aigua prové d'un canal de rec proper, i l'estanyat es va mantenint i alimentant, ja que la terra va engolint l'aigua dolça. El fet que el camp estigui solcat, fa que l'aigua s'acumuli només en el fons dels solcs, des d'on va xopant tot el terreny.

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 17 febrer, 2020 - 12:15

El professorat del Prat es forma per treballar projectes de sostenibilitat i medi ambient

L’objectiu és crear projectes participatius que impliquin a la comunitat...
botoa_app_amb tu un prat millor.png

divendres, 14 febrer, 2020 - 09:15

L'app "Amb tu, un Prat millor" permet resoldre 1.500 incidències l'any 2019

El nombre d'avisos creix gairebé un 50 % respecte de l'any anterior

divendres, 14 febrer, 2020 - 09:00

Tancat temporalment l'accés a la platja naturista per inestabilitat de l'escullera

L'Ajuntament del Prat ha tancat temporalment l’accés a la platja naturista perquè la inestabilitat de l’...