Esteu aquí

Mètodes biològics per controlar els mosquits al Prat

El Servei de Control de Mosquits va tractar 9.600 embornals i 225 hectàrees de zones humides durant l'any 2016

Tractament d'un embornal.

Tractament d'un embornal. (FOTO: Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat)

dimecres, 28 juny, 2017 - 08:30

El control sobre les poblacions de mosquits que es fa al Prat utilitza mètodes biològics que actuen només sobre les larves, no sobre els mosquits. Els mètodes biològics no comporten perjudicis per a la salut dels organismes vius ni es disseminen per l'aire, ja que s'apliquen a l'aigua on es desenvolupen les larves. 

21 ajuntaments, port i aeroport

L’Ajuntament del Prat manté un conveni amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat, qui a través del Servei de Control de Mosquits realitza les accions preventives i les inspeccions i recomanacions necessàries. L’Ajuntament aporta 20.000 euros anuals del cost total del servei, que és de gairebé un milió d’euros, que aporten els diferents municipis i altres administracions (Consell Comarcal i Generalitat). En total hi participen 21 ajuntaments a més del port i l’aeroport. Per a totes les actuacions hi ha 20 persones contractades.

Des de 1983

El Servei de Control de Mosquits es va crear l’any 1983, molt abans de la irrupció del mosquit tigre a Catalunya. El servei és especialment important a la nostra comarca, amb moltes zones humides, agricultura i gran densitat de població. 

Al Prat, actuen principalment tres tipus de mosquits: 

  • Mosquit comú (Culex pipiens), que pica només de nit i sol créixer a aigües brutes, com per exemple als embornals de les clavegueres. Durant l'any 2016, el Servei de Control de Mosquits va tractar 9.590 embornals a la nostra ciutat.
  • Mosquit tigre (Aedes albopictus), que pica de dia i de nit, necessita aigües netes -inclús amb poca quantitat- i, per tant, es multiplica sobretot a l’espai privat de terrasses i finestres,  als recipients i testos que acumulen aigua de reg o de pluja.
  • Mosquit de les maresmes (Ochlerotatus caspius), que pica de nit i de dia i es multiplica en grans masses d’aigua com són els canals, estanys i zones inundables. És habitual que es multipliqui massivament quan hi ha règims de pluja molt concentrats i les temperatures són relativament altes, sobretot al maig i a l’octubre. Durant l'any 2016, el Servei de Control de Mosquits va tractar 225 hectàrees de zones humides.

Què hi podem fer nosaltres?

Tots nosaltres podem fer aportacions per evitar o reduir la proliferació de mosquits, seguint alguns consells.

Si necessiteu més informació podeu contactar amb el Departament municipal de Salut Pública i Consum, A/e: salut@elprat.cat  tel. 93 379 00 50 ext. 5375. C. Major, núm. 23.

També és molt interessant seguir el twitter @MosquitsdelBaix 


 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 16 abril, 2021 - 12:45

La nova edició de la Festa del Voluntariat pretén apropar-hi la gent jove

Les activitats seran més lúdiques i engrescadores que mai

dimecres, 14 abril, 2021 - 14:45

Prova pilot per fer més inclusives les àrees de jocs infantils de la ciutat

Com a part del treball de promoció de l'accessibilitat i de l’autonomia de les persones amb diversitat funcional, ...

dimecres, 14 abril, 2021 - 14:30

Les persones d'entre 65 i 69 anys ja es comencen a vacunar i se sumen així a la franja de 60 a 65

Al Prat, més de 10.000 persones ja han rebut la primera dosi, mentre que...