Esteu aquí

Més mesures per recarregar l'aqüifer i frenar la intrusió salina

La Generalitat invertirà més de 44 milions d'euros en bombar aigua regenerada riu amunt i injectar aigua dolça a l'aqüífer.

dimecres, 23 abril, 2008 - 10:51

El Govern de la Generalitat va aprovar ahir dues mesures per a incrementar la recàrrega dels aqüífers del delta del Llobregat amb aigua dolça i evitar, així, la intrusió d'aigua marina que amenaça de salinitzar-los. Les mesures es prenen en una situació de sequera que pot suposar una intensificació de l'aprofitament de l'aigua subterrània.

Aigua regenerada més amunt
La primera mesura consisteix a prolongar riu amunt la canonada que actualment aboca al riu, a l'alçada de Sant Joan Despí, aigua regenerada provinent de la depuradora del Baix Llobregat.

En una primera fase, la canonada es prolongarà fins a la riera de Can Soler, a Santa Coloma de Cervelló, on hi ha unes bases de recàrrega de l'aqüífer. En una segona fase s'arribarà encara més amunt, fins a l'assut de Sant Vicenç - Molins de Rei. La conducció podrà abocar tant aigües amunt com aigües avall de la captació dels regants del Canal de la Dreta del Llobregat, al terme municipal de Pallejà.

Aquesta infraestructura tindrà un cost d'uns 32,4 milions d'euros i està previst que entri en servei entre juny i juliol. A més de recarregar l'aqüífer, aquesta mesura també permetrà dotar el riu d'un major cabal en el seu tram final entre Pallejà i el mar, amb els beneficis ambientals que això suposa.

Barrera de pous
La segona mesura prevista consisteix a reforçar el projecte, iniciat el març de 2007, d'injectar a l'aqüífer profund aigua regenerada per la depuradora mitjançant una sèrie de pous situats estratègicament a manera de barrera hidràulica contra la intrusió salina. Actualment s'injecten 2.500 m cúbics al dia.

Ara s'executarà la segona fase de la barrera hidràulica, que compta amb un pressupost d'11,8 milions d'euros, i que preveu injectar a l'aqüífer 15.000 metres cúbics d'aigua depurada al dia.

Compartir

Noticies relacionades

Triatló

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:45

Afectacions de trànsit pel XXV Triatló Ciutat del Prat

El proper diumenge, entre les 8 h del matí i les 2 h del migdia l’accés a la...
Aplec de la Tartana

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Torna l’Aplec de la Tartana

Després de la seva suspensió l’any passat a causa de la pandèmia, aquest...
CRAM

dilluns, 11 octubre, 2021 - 15:15

El CRAM allibera les tortugues Casimiro i Damm

Les dues portaven més de 10 anys en captivitat per tenir falta de visió a un...